Little Curlew
Numenius minutus
Smallest of the Asian curlews, just larger than a snipe. Found in open fields, grasslands, and pastures and also on coastal mudflats during migration. Large eyes give this bird a gentle appearance. Paler and more warmly colored than other curlews, Little also lacks the pale rump of Eurasian and Far Eastern and lacks the strong facial stripes and longer bill of Whimbrel. Flight call a high-pitched, ringing “pipipi”, higher than Whimbrel’s.
Identification
The little curlew (Numenius minutus) is a wader in the large bird family Scolopacidae. It is a very small curlew, which breeds in the far north of Siberia. It is closely related to the North American Eskimo curlew.
Taxonomy
Genus: Numenius; Family: Scolopacidae; Order: Charadriiformes.
- Scientific name
- Numenius minutus
- Authority
- Gould, 1841
- Order
- Charadriiformes
- Family
- Scolopacidae
- Genus
- Numenius
Range and habitat
Breeding range: PAL : patchily in subarctic taiga of wc to ec Siberia. Non-breeding range: AU : coastal and inland Trans-Fly (sc New Guinea), Port Moresby area (se New Guinea) and n Australia to wc, ec coasts.
- Breeding range
- PAL : patchily in subarctic taiga of wc to ec Siberia
- Non-breeding range
- AU : coastal and inland Trans-Fly (sc New Guinea), Port Moresby area (se New Guinea) and n Australia to wc, ec coasts
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.