Horned Guan
Oreophasis derbianus
Large, long-tailed game bird restricted to undisturbed humid evergreen forest on a few high mountains in Guatemala and adjacent southern Chiapas, Mexico; very rare and local. Mainly found singly in forest canopy, where can be easily overlooked. Unmistakable: black and white overall with red horn on top of head and piercing whitish eyes.
Identification
The horned guan is 75 to 85 cm (30 to 33 in) long. Its most distictive feature is the tall, red, fleshy "horn" on its forehead. It has a small head, long strong legs, and a long broad tail. The sexes are alike in plumage but males have a taller horn and longer wings, tail, and legs than females. Adults have a glossy black head, neck, and upperparts with a bluish sheen. Their tail is black with a wide white band near its base. Their throat, breast, and upper belly are whitish with black flecks and their lower belly and flanks are brown. They have a small red dewlap, a white iris, a yellow bill, and red legs and feet. Juveniles resemble adults but are duller and have a smaller horn.
Taxonomy
The horned guan is not closely related to other guans, but merely resembles these birds in overall shape and color, whereas the horn is more reminiscent of the helmeted curassows. The species is the only survivor of a very ancient lineage of cracids that has been evolving independently from all other living members of this family for at least 20 million years, and possibly as much as 40 million years. Given that the basal relationships of the living cracids are not well resolved, the horned guan is often placed in its own subfamily Oreophasinae. Other taxonomists have placed it in either subfamily Cracinae or Penelopinae.<p>The holotype specimen of the horned guan is held in the collections of National Museums Liverpool at World Museum, with accession number NML-VZ D210. The specimen was collected from Volcán de Fuego, Guatemala by Don Joaquin Quinones circa 1843 and came to the Liverpool national collection via the 13th Earl of Derby’s collection which was bequeathed to the people of Liverpool.<p>The horned guan is monotypic.
- Scientific name
- Oreophasis derbianus
- Authority
- Gray, GR, 1844
- Order
- Galliformes
- Family
- Cracidae
- Genus
- Oreophasis
Range and habitat
The horned guan is found in the southern Mexican state of Chiapas, possibly in Oaxaca, and in southern Guatemala. Reports from Honduras have not been confirmed. Its distribution is not continuous but highly local. It inhabits humid subtropical montane evergreen forest, cloudforest, and pine-oak forest. Its habitat is characterized by much undergrowth of tree ferns, epiphytes, mosses, and vines. In elevation it mostly ranges between 2,300 and 3,100 m (7,500 and 10,200 ft) but locally occurs as low as 1,200 m (3,900 ft) and as high as 3,350 m (11,000 ft).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Ash-throated Gnateater
Conopophaga peruviana
Looks like a ball of fluff with legs and a stubby beak; very short-tailed, with a compact body. Males are grayish brown with a gray face and eyebrow; females are orangey tan with a tan eyebrow. Both sexes have unique white head plumes that they raise when agitated. Its call is often overlooked but is a good way to find one: listen for a single short, explosive note: “shrECK.”

Cyprus Wheatear
Oenanthe cypriaca
Striking small wheatear. Males are black and white with some dark markings on central crown and often buff or even brighter orange underparts. Females are almost as dark as males with dark brown and warm tones. Endemic breeder to Cyprus, where it breeds in holes and crevices in a variety of habitats. During migration, found in open, scrubby habitats. Winters in open habitats with sparse vegetation. Smaller and more delicate than similar Pied Wheatear. Song is a remarkable series of high-pitched buzzing notes. Call is a dry “chek, chek.”

American Flamingo
Phoenicopterus ruber
Unmistakable but very local wading bird with very long, ‘coat-hanger’ neck and very long legs. Adult is hot pink, but 1st-year birds are brown and white overall, attaining fully adult colors in 2-3 years. Usually found in flocks in shallow, saline lagoons. Flamingoes fly in straggling lines, much like geese, and their honking and braying calls can also sound rather like geese. Beware that many people use ‘flamingo’ for Roseate Spoonbill, another (much more widespread) pink wading bird, which other than color is very differently shaped than a flamingo.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.