Eastern Whipbird
Psophodes olivaceus
Medium-sized songbird that produces one of eastern Australia’s most familiar rainforest calls. Olive brown above, with white throat patch contrasting strongly with black face, crest, and breast. Juvenile lacks white patch. Feeds on the ground, most commonly in dense vegetation of rainforest and other wet forests. Very vocal. Male sings “oooooo...doo-doo-doo–whipp!” and female responds “pew pew.”
Identification
A slim bird some 26–30 cm (10–12 in) in length and 47–72 grams (1.7–2.5 oz) in weight, it is olive green with a black head and breast. It has a small black crest with a white cheek-patch on its face. It has a paler abdomen with a long dark olive-green tail tipped with white. The iris is brown and bill is black with blackish feet. The male is slightly larger than the female. Juveniles are a duller olive-brown and lack the white cheek stripes and dark throat.<p>The eastern whipbird is generally shy, and is heard much more often than seen. Its long drawn out call – a long note, followed by a 'whip crack' (which is the source of the common name) and some follow-on notes – is one of the most distinctive sounds of the eastern Australian bush. The call is usually a duet between the male and female, the male producing the long note and whip crack and female the following notes. Calls are most frequent in the early morning, though do occur through the day with small peaks at noon and sunset. Though male calls are consistent across the species range, a high degree of variation in female calls has been reported. The call samples have been used in many films such as: Bush Christmas (1983) and The Dark Crystal (1982).
Taxonomy
The eastern whipbird was mistakenly described by John Latham as two separate species in 1801 from early colonial illustrations, first as the white-cheeked crow (Corvus olivaceus) and as the coachwhip flycatcher (Muscicapa crepitans). The bird became commonly known as coachwhip bird or stockwhip bird. John Gould recorded the aboriginal term Djou from the Hunter Region of New South Wales.<p>Its specific name is derived from its olive colouration, though it was soon placed in the new genus Psophodes by Nicholas Aylward Vigors and Thomas Horsfield, derived from the Greek psophōdes/ψοφωδης meaning 'noisy'. The family placement has changed, some now placing it in a large broadly defined inclusive Corvidae, while others split it and several other genera into the quail-thrush family Cinclosomatidae. Other research proposes that the quail-thrushes are themselves distinctive, leaving the whipbirds and wedgebills in a family with the proposed name Psophodidae. The name "Eupetidae" had been used for this grouping; however, because of the distant relationship of the rail-babbler to the other members of this group uncovered in research by Jønsson et al. (2007) that name is more appropriately used for the monotypic family which contains this species.<p>Two subspecies are recognized:
- Scientific name
- Psophodes olivaceus
- Authority
- (Latham, 1801)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Psophodidae
- Genus
- Psophodes
Range and habitat
The eastern whipbird is found in wet temperate forests including both rainforests and wet sclerophyll forests, generally near water. It occurs from eastern Victoria north through to central Queensland. A northern race, sometimes known as the northern whipbird (Psophodes olivaceus lateralis) is found in the wet tropics of North Queensland from Cooktown to Townsville. At least one study has found it to be a specialist species in terms of habitat and threatened by urbanisation.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.