Worm-eating Warbler

Helmitheros vermivorum

A plain warbler dressed in subtle shades of olive, brown, and buff. Note black and tan stripes on head and long, sharp bill. Pinkish legs. Skulky, often seen in the understory, probing clumps of dead leaves in search of insects. Breeds in mature deciduous forests, especially on steep dry slopes. Winters primarily in Middle America and the Caribbean, where it can be found in a wider variety of forested habitats. Listen for its dry, insectlike trill that is very similar to Chipping Sparrow. Appearance most similar to Swainson’s Warbler; distinguished by head pattern (Swainson’s has a rufous crown, Worm-eating has a striped head) and habits (Swainson’s usually found on the ground, Worm-eating in low understory).

Identification

The worm-eating warbler is a small New World warbler. It is around 13 cm (5.1 in) in length and weighs 11.8–17.4 g (0.42–0.61 oz). It is relatively plain with olive-brown upperparts and light-coloured underparts, but has black and light brown stripes on its head. It has a slim pointed bill and pink legs. In immature birds, the head stripes are brownish. The male's song is a short high-pitched trill. This bird's call is a chip or tseet. Worm-eating warblers are sexually monomorphic. Males and females can only reliably be sexed during the breeding season by the presence of a brood patch in females or a cloacal protuberance in males. These birds are also difficult to age. Hatch year/second year birds have rusty tips on tertials that wear off by March of the following year. Juveniles can be distinguished by duskier head markings, and cinnamon wingbars.

Taxonomy

The worm-eating warbler was formally described in 1789 by the German naturalist Johann Friedrich Gmelin in his revised and expanded edition of Carl Linnaeus's Systema Naturae. He placed it with the wagtails in the genus Motacilla and coined the binomial name Motacilla vermivora. Gmelin based his account on the "worm-eater" that had been described and illustrated in 1760 by the English naturalist George Edwards in his Gleanings of Natural History. Edwards had received a specimen from the American naturalist William Bartram that had been collected in Pennsylvania. The worm-eating warbler is now placed in the genus Helmitheros that was introduced in 1819 by the French polymath Constantine Samuel Rafinesque. The genus name combines the Ancient Greek helmins meaning "worm", and -thēras meaning "hunter". The specific epithet vermivorum is from Latin vermis meaning "worm" and -vorus meaning "-eating". The species is monotypic: no subspecies are recognised.

Scientific name
Helmitheros vermivorum
Authority
(Gmelin, JF, 1789)
Order
Passeriformes
Family
Parulidae
Genus
Helmitheros

Range and habitat

These birds breed in the Eastern United States. Their selected habitats vary significantly between populations. In much of their range, worm-eating warblers are associated with mature hardwood forests on steep slopes. However, recent attention has been focused on coastal breeding populations, as little is known about their ecology or status. Historically, coastal populations would select for pocosin ecosystems. More recently, however, these populations have shifted to frequent use of pine plantations. Current use of pine plantations has resulted in densities higher than in areas previously thought to be their natural habitat. This shift in habitat selection likely demonstrates that worm-eating warblers are more closely associated with shrub structure than stand age or size. If this is the case, the landscape changes that occurred on the Atlantic coastal plain may have had less of an impact on these birds than previously described. Maintaining this species habitat may require managing for dense shrubby midstory and understory. Due to their reliance on shrub structure for foraging, and ground nesting behavior, frequent fires have a negative impact on this species. Other management strategies that reduce the shrub mid-story, increase herbaceous growth, and decrease canopy cover are likely to have a similar effect. More information is needed about their breeding habits in coastal regions as these forests are likely to represent different conditions from their inland counterparts. Fat deposits play a key role in allowing for long distance migration in most passerines. Stopover habitat, or areas that allow birds to replenish their fat stores, are also critical.<p>In winter, these birds migrate to southern Mexico, the Greater Antilles, and Central America particularly along the Caribbean Slope where they occupy both scrub and moist forests. Worm-eating warblers have disappeared from some parts of their range due to habitat loss but their ability to use both scrub and moist forest ecosystems may be beneficial to the long term conservation of this species.

Breeding range
NA : e USA
Non-breeding range
MA and West Indies
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: rising.

Population trend
rising

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Black-winged Lapwing

Black-winged Lapwing

Vanellus melanopterus

Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager

Rufous-winged Tanager

Tangara lavinia

Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar

Budgerigar

Melopsittacus undulatus

Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.

Worm-eating Warbler | BirdLens