Daurian Partridge
Perdix dauurica
A stout terrestrial bird of open areas with ample grassy or shrubby cover. Moves into agricultural fields in winter to forage on waste grain. Gray-brown overall, with large dark blotch on the belly and orange face and breast, much like similar Gray Partridge, its westerly counterpart. Usually found in medium-sized groups.
Identification
It is a rotund bird measuring roughly 28–30 cm (11–12 in) long. In the fall, males weigh about 200–340 grams (7.1–12.0 oz) and 290–330 grams (10–12 oz) for females. Both sexes have a sandy-orange face and long feathers under the beak, forming a 'beard'. The rest of the head and underparts are pale slate-grey with a buff line on the chest and black belly patch. The female has a smaller belly patch and is slightly duller than the male. Their song sounds like a higher-pitched, sped-up version of the grey partridge's; a shrill, grating kieerr-ik!<p>There are multiple subspecies, differing mainly in the plumage becoming darker and more rufous further east.
Taxonomy
Genus: Perdix; Family: Phasianidae; Order: Galliformes.
- Scientific name
- Perdix dauurica
- Authority
- (Pallas, 1811)
- Order
- Galliformes
- Family
- Phasianidae
- Genus
- Perdix
Range and habitat
This partridge breeds generally on open grassland or steppe including farmland across much of temperate East Asia from Kyrgyzstan and extending eastward to China and Mongolia. It is a non-migratory terrestrial species, which forms flocks outside the breeding season in Autumn and Winter. In parts of its range, it overlaps with the very similar and closely related grey partridge, with which it forms a superspecies. They inhabit open country, ideally with some adjacent bushes or open woodland.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Other Birds

Junin Grebe
Podiceps taczanowskii
Critically endangered grebe found only on Lake Junín in the high Andes of central Peru. Adults are gray and white with a ruby-red eye; young birds have a brownish tinge. Extremely similar to the far more common Silvery Grebe, but Junin Grebe is slightly larger with a longer bill, a skinnier neck, darker flanks, and a paler bill. These differences are more evident when both species are present, to allow for direct comparison. Not easily seen or identified from the lakeshore; a boat is usually needed for close-up views.

Great Antshrike
Taraba major
Strikingly patterned but very skulking bird of forest borders, thickets, and tangles in humid tropical lowlands; uncommon. Heard much more often than seen; typically sings from dense vine tangles. Song suggests some trogons, but ends with a quiet snarl audible at close range. Male is black above; female is rusty above. Both have clean white underparts, bright red eyes, stout hooked bills, and crests that can be raised or lowered.

Uluguru Bushshrike
Malaconotus alius
A large, unusual bushshrike of Tanzania’s Uluguru Mountains with a huge bill, a black head, a green back, and yellow underparts. Found in the canopy of montane forest, usually in pairs. Most often detected by the distinctive and unusual voice, which consists of sliding whistles given in pairs, one lower and one higher, along with well-spaced ratcheting notes. These two vocalizations are usually synchronized as a duet by a pair.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.