Hawaii Amakihi
Chlorodrepanis virens
A small, common Hawaiian honeycreeper of forests on Hawaii, Maui, Molokai, and rarely Lanai. Males are bright yellow and females are yellowish green. The bill is thicker and more curved than that of Warbling White-eye. Abundant in high elevation native forest; also occurs at lower elevations even in non-native forest. Moves quickly among leaves and small branches in the understory and forest canopy in search of nectar, insects, and fruit. Song is a trill that does not change in pitch or speed. Call is a nasal “chee.”
Identification
The Hawaiʻi ʻamakihi is a small bird, measuring about 10 centimetres (3.9 in) in length. It is yellow-green with a small black bill that is 1.3 centimetres (0.51 in) long and has brown eyes with black pupils.<p>The primary song of the Hawaiʻi ʻamakihi is a rapid trill. <p>The Hawaiʻi ʻamakihi has a very wide diet, and has been able to find food despite habitat alteration. It has a tubular tongue, which it uses to drink nectar from flowers such as those of the ʻōhiʻa lehua (Metrosideros polymorpha), ʻākala (Rubus hawaiensis), and māmane (Sophora chrysophylla). If necessary, it will suck juice from fruits. The Hawaiʻi ʻamakihi also hunts for spiders and insects among trees and shrubs.<p>Hawaiʻi ʻamakihi are a productive species with a long breeding season, lasting about 9 months. On the Big Island, Maui and Molokaʻi there is variation in when that breeding season starts but it may coincide with flowering of māmane in dry māmane forests. Hawaiʻi ʻamakihi nest in the canopy of trees. They often are able to have two broods within a breeding season; having two rounds of chicks enables their population to increase more rapidly than slow growing species like the endangered Kiwikiu. Chicks remain in the nest for 15-21 days before they fledge. Young Hawaiʻi ʻamakihi become independent from their parents at 2-3 months. <p>It is found on the Big Island, Maui, and Molokaʻi in Hawaii. It formerly occurred on Lānaʻi where it was last seen in 1976. It is one of the most common honeycreepers, inhabiting all types of habitat, dry māmane forests to mesic and wet forests, on the islands at elevations from sea level to 8,000 feet (2,400 m). On Maui they have also been successful in forests of introduced pines, cypresses and firs. Of all the forest birds native to Hawaii, the Hawaiʻi ʻamakihi has been affected the least by habitat changes. It is suspected that it is evolving resistance to diseases such as avian malaria. Along with the ʻApapane, it is one of the two Hawaiian honeycreepers listed by the IUCN as being of least concern.
Taxonomy
The Hawaiʻi ʻamakihi was formerly placed in the genus Hemignathus but was assigned to the genus Chlorodrepanis based on the phylogenetic analysis of mitochondrial and nuclear DNA sequences.<p>There are two recognized subspecies: C. v. wilsoni on Maui, Molokaʻi, and (formerly) Lānaʻi, and C. v. virens on the Big Island of Hawaiʻi.
- Scientific name
- Chlorodrepanis virens
- Authority
- (Gmelin, JF, 1788)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Fringillidae
- Genus
- Chlorodrepanis
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Rock Partridge
Alectoris graeca
This well-marked European endemic prefers rocky slopes and dry areas of hill and montane forest. Up to 3,000 m (10,000 ft), but can be found in lower-lying open flat areas with sparse grass and low bushes in some regions. Highly territorial and vocal, giving an irregular series of "chick chek pe-ti-chek chi-chek" notes, particularly in the early morning. Often runs away rather than flying. Throat is white, while similar looking Chukar has a creamy throat; virtually no overlap in range with other similar species.

Gray-crowned Flatbill
Tolmomyias poliocephalus
Small, stocky flycatcher with broad, flat bill. Occupies canopy and midstory of forest edges, gardens, and tall second growth in humid lowlands. Has gray crown, pale yellow underparts, and yellow edgings to wing feathers (but not wingbars). Very similar to a few other species of flycatchers, particularly Yellow-margined and Yellow-olive Flycatchers; best distinguishing features include its pale eye, lack of a yellow patch at the base of the primaries, and voice. Call is a loud, quickly rising whistle: “tuee?”, higher and cleaner than similar calls from species like Brownish Twistwing and Blue-backed Manakin, but not as high as the “twee-twee” of Purple-throated Euphonia.

Townsend's Solitaire
Myadestes townsendi
Sleek songbird, a bit smaller than robin and much slimmer. Overall plain medium-gray with short bill, rather long tail, white eyering, and buff patches in wings. Note upright posture and white eyering. Found at higher elevations in the breeding season. Drops into lowlands in the winter. Loves juniper. Song is complex; call is a single, ringing, bell-like note.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.