Pine Siskin

Spinus pinus

Small, brown, streaked finch. Some show yellow in the wing and tail. Sharply pointed bill. Short, notched tail and long wings. Often visits feeders in areas with conifers. Irruptive in many areas; can move south in only small numbers some years, large numbers in other years. Often joins flocks of goldfinches. Can be quite vocal; listen for distinctive rising buzz like a zipper being zipped.

Identification

These birds are fairly small, being around the same size as the widespread American goldfinch. In both sexes, total length can range from 11–14 cm (4.3–5.5 in), with a wingspan of 18–22 cm (7.1–8.7 in) and weight of 12–18 g (0.42–0.63 oz).<p>Adults are brown on the upperparts and pale on the underparts, with heavy streaking throughout. They have short forked tails. Their bills are conical like most finches but are more elongated and slender than those of other co-occurring finches. Variably, pine siskins have yellow patches on their wings and tails, which may also consist of white streaks on the wings. Although they can be confused by the more inexperienced for other finches or even American sparrows, pine siskins are distinguished by their heavy streaking, relatively slender bills, notched tail, yellow or whitish patches on the wings and smallish size.<p>The pine siskin in its typical morph is a drab bird, whereas the Eurasian siskin (a bird the species does not naturally co-exist with), in many plumages, is much brighter. Adult male Eurasian siskins are bright green and yellow with a black cap, and an unstreaked throat and breast; the pine siskin does not have a corresponding bright plumage. Adult female Eurasian siskins also usually have green and yellow plumage tones: for example, yellow in the supercilium and on the sides of the breast, green tones in the mantle and yellow in the rump. Adult pine siskins of the typical morph do not have green and yellow tones, although juveniles can have a yellowish-buff wash on their underparts and buff-toned wingbars, for a short period prior to their autumn migration. The ground colour of the underparts of the Eurasian siskin is normally pure white, whereas on the pine siskin it is usually a dirtier colour. In female and juvenile Eurasian siskins, the centre of the belly and lower breast are often largely or entirely unstreaked, whereas in most pine siskins the streaking extends across the whole of the underparts. The wingbars of the Eurasian siskin are broad and yellow (with the tips white) whereas they are normally narrower and buffish white in the pine siskin, contrasting with the bright yellow flash at the base of the primaries. Pine siskins have a longer bill, usually with a straight culmen, compare with a short bill in Eurasian siskins, with a decurved culmen. There is a green morph of the pine siskin, closer in appearance to the Eurasian siskin; these birds make up only 1% of the population. These are closer in appearance to female Eurasian siskins, but differ in that they have a yellow wash on the undertail-coverts (white on the Eurasian siskin), no yellow in the supercilium, reduced underparts streaking, and much yellow at the base of the tail and remiges; there may also be a difference in the extent of yellow in the underparts, but this needs further study.

Taxonomy

The pine siskin was formally described in 1810 by the American ornithologist Alexander Wilson under the binomial name Fringilla pinus. The specific epithet pinus is the Latin word for a "pine-tree". The type locality is Philadelphia, Pennsylvania. The pine siskin is now placed in the genus Spinus that was introduced in 1816 by the German naturalist Carl Ludwig Koch in 1816.<p>Three subspecies are recognised:

Scientific name
Spinus pinus
Authority
(Wilson, A, 1810)
Order
Passeriformes
Family
Fringillidae
Genus
Spinus

Range and habitat

Their breeding range spreads across almost the entirety of Canada, Alaska and, to a more variable degree, across the western mountains and northern parts of the United States. As their name indicates, the species occurs mostly as a breeder in open conifer forests. Northern pine forests support the majority of the species' breeding population. However, stands of ornamental conifers or deciduous trees may support nesting birds in partially developed parks, cemeteries, and suburban woodlands. While they favor feeding in open forest canopies where cone seeds are abundant, they'll forage in habitats as diverse as deciduous forests and thickets, meadows, grasslands, weedy fields, roadsides, chaparral, and backyard gardens and lawns. They flock to backyard feeders offering small seeds. Mineral deposits can lure them to otherwise unattractive habitats like winter road beds that are salted to melt snow and ice. The nest is well-hidden on a horizontal branch of a tree, often a conifer.<p>Migration by this bird is highly variable, probably related to food supply. Large numbers may move south in some years; hardly any in others. This species is one of a few species that are considered "irruptive winter finches" because of the high variability of their movements based on the success of crops from year to year.

Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Bahama Mockingbird

Bahama Mockingbird

Mimus gundlachii

An often conspicuous resident of a wide variety of habitats including woodlands, scrub, and suburbia. Its long, white-tipped tail and largely gray plumage eliminate all other species except for Northern Mockingbird. Unlike Bahama, the Northern Mockingbird has large white patches on wings (most easily seen in flight), white outer tail feathers, and is unstreaked below, except in immature plumage. Streaking on young Northern Mockingbirds is mostly on chest, not concentrated on sides, as it is in the Bahama Mockingbird. Song is a series of phrases, each repeated several times; contrary to its name, it does not mimic other species.

Red-throated Thrush

Red-throated Thrush

Turdus ruficollis

This eastern counterpart of the Black-throated Thrush also breeds in montane areas and winters in lower-elevation areas on average. Males gray above and white below, with a brick-red throat and supercilium. Female paler, with more streaking on the breast and light suffusion of red on the face. Streaky and drab young birds can be difficult to distinguish from Black-throated; chestnut outer tail feathers and orange suffusion to the throat area indicate Red-throated. In areas of overlap, beware hybrids that may show features of both species. Pleasant song is simpler than that of Black-throated, and is composed of fluty whistles and trills. Calls include typical “chekchekchek” and high, thin “tseee.”

Little Green Sunbird

Little Green Sunbird

Anthreptes seimundi

Tiny, drab warbler-like sunbird. The bill is slightly curved and partially pink. Also note the pale eye-ring. Found in the canopy and mid-story of humid forest at low and middle elevations, usually in pairs or small groups. The most common call is a simple, high-pitched “tseeet”. Very similar to Bates’s Sunbird, but has a less curved bill and a more distinct eye-ring. Distinguished from females of other species of sunbirds by the pink on the bill and the green rather than blackish tail.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.