Willow Ptarmigan
Lagopus lagopus
Plump, chickenlike bird of far northern climes; an adaptable species, residing in open tundra, forest clearings and edges, bogs, moorlands, and willow stands, sometimes even straying into farmland. Plumage changes dramatically throughout the year. In winter, both sexes are pure white with black outer tail feathers. As summer progresses, male develops rich rufous head and neck and brownish back; in winter, lacks black eyeline shown by Rock Ptarmigan. Summer female is paler golden-brown with intricate black and white markings. Female nearly identical to Rock Ptarmigan; look for slightly thicker bill. In western North America, compare with female White-tailed Ptarmigan, which lacks black outer tail feathers, has a colder summer plumage, and favors different habitats. Vocalizations include a comical nasal chuckle and various clucking notes. Subspecies on Great Britain and Ireland is known as “Red Grouse.”
Identification
The willow ptarmigan is a medium to large ground-dwelling bird and is the most numerous of the three species of ptarmigan. Males and females are about the same size, the adult length varying between 35 and 44 centimetres (14 and 17 in) with a wingspan ranging from 60 and 65 centimetres (24 and 26 in). The weight is 430 to 810 grams (15 to 29 oz). It is deep-chested and has a fairly long neck, a broad bill, short feathered legs and a moderately short rounded tail. In the summer, the male's plumage is marbled brown, with a reddish hue to the neck and breast, a black tail and white wings and underparts. It has a red semicircular comb above each eye, which become red and prominent in the breeding season. The female is similar in appearance but with much smaller eye combs and has brown feathers scattered among the white feathers on her belly. During winter, the body plumage and two central tail feathers of both sexes becomes completely white, except for the black outer rectrices. Their wing feathers remain white all year round. Immature birds resemble the adults.<p>The willow ptarmigan can be distinguished from the closely related rock ptarmigan (Lagopus muta) by its larger size and thicker bill and by the fact that it is not generally found above the tree line while the rock ptarmigan prefers more elevated, barren habitat. The summer plumage is browner and in the winter, the male willow ptarmigan lacks the rock ptarmigan's black stripe between the eyes and bill. The white-tailed ptarmigan (Lagopus leucura) in North America is smaller, has a white tail and finely-barred greyer plumage and lives permanently above the tree line. The distinctive British Isles subspecies L. l. scoticus (red grouse) was once considered a separate true British species but is now classified as a sub-species. This moorland bird is reddish brown all over, except for its white feet.<p>The voice is low-pitched and guttural and includes chuckles, repeated clucking sounds, and expostulations. When displaying, the male makes rattles and barking noises.
Taxonomy
The willow ptarmigan's scientific name, Lagopus lagopus is derived from Ancient Greek lagos (λαγως) 'hare' + pous (πους) 'foot', in reference to the bird's feathered feet which allow it to negotiate frozen ground.<p>The willow ptarmigan has 16 recognized subspecies. Most differ little in appearance, though the red grouse (L. l. scoticus) is rather distinct. The taxonomy is confused, partly because of the complicated changes in plumage several times a year and the differing color and pattern of the summer plumage:<p>The willow ptarmigan often hybridises with the black grouse (Tetrao tetrix) and the hazel grouse (Tetrastes bonasia) and occasionally with the western capercaillie (Tetrao urogallus), the spruce grouse (Falcipennis canadensis) and the rock ptarmigan (Lagopus muta).<p>During the Pleistocene, the willow ptarmigan widely occurred in continental Europe. Authors who recognize paleosubspecies have named the Pleistocene willow ptarmigan L. l. noaillensis (though the older name medius might be the correct one). These marginally different birds are said to have gradually changed from the earlier (Pliocene) Lagopus atavus into the present-day species L. lagopus. Pleistocene willow ptarmigan are recorded from diverse sites until the end of the Vistulian glaciation about 10,000 years ago, when the species, by then all but identical with the living birds, retreated northwards with its tundra habitat. Additionally, mitochondrial DNA of the willow ptarmigan has been recovered from permafrost in the Yukon Territory.
- Scientific name
- Lagopus lagopus
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Galliformes
- Family
- Phasianidae
- Genus
- Lagopus
Range and habitat
The willow ptarmigan has a circum-boreal distribution. It is native to Canada and the United States, China, Mongolia, the Russian Federation, Kazakhstan, the Czech Republic, Finland, Norway, Sweden, Estonia, Latvia, Lithuania, Germany, the United Kingdom and Ireland. It primarily occupies subalpine and subarctic habitats such as sparse pine and birch forests, thickets with willow and alder trees, heather moors, tundra and mountain slopes. In the winter, females and sub-adults may move to lower altitudes and seek shelter in valleys or in more densely vegetated areas, but adult males usually remain in the subalpine region. The red grouse is common on heather-clad moorland across the north and west of Great Britain and in localised areas of Ireland.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.