Duida Woodcreeper

Lepidocolaptes duidae

Medium-sized woodcreeper with a slender, curved bill. Combination of bill shape and unstreaked upperparts separate it from other woodcreepers. It is one of several species formerly known as Lineated Woodcreeper, all of which look very similar but have different voices and ranges. Duida Woodcreeper is known from eastern Ecuador, northeastern Peru, northwestern Brazil, eastern Venezuela, and near the southern and eastern borders of Colombia. Song is a series of whistles that decreases in pitch and accelerates near the end. Inhabits canopy of lowland and foothill rainforest, and often joins mixed-species flocks.

Identification

The Duida woodcreeper is 17 to 19 cm (6.7 to 7.5 in) long; males weigh 24 to 25 g (0.85 to 0.88 oz). It is a smallish, slim, woodcreeper with a slim decurved bill. The sexes have the same plumage. Adults' face, crown, and nape are dusky brown with few or no spots on the crown. Their back and wing coverts are dark russet-brown, and their rump, wings, and tail rufous-chestnut with blackish brown tips on the primaries. Their throat is plain buffy. Their breast and belly are grayish brown to olive-brown with bold, blackish-edged, pale buff to creamy white streaks. Juveniles have darker upperparts than adults, a grayer crown with some spots, and whiter, somewhat reduced, streaks on the underparts.

Taxonomy

Until the 2010s what is now the Duida woodcreeper was considered a subspecies of Lepidocolaptes albolineatus, which was then called the lineated woodcreeper. Starting at that time all but the lineated's nominate subspecies were split from it, eventually resulting in the Duida woodcreeper (L. duidae), the Inambari woodcreeper (L. fatimalimae), the dusky-capped woodcreeper (L. fuscicapillus), and a monotypic L. albolineatus which was renamed the Guianan woodcreeper.<p>The Duida woodcreeper is monotypic.

Scientific name
Lepidocolaptes duidae
Authority
Zimmer, JT, 1934
Order
Passeriformes
Family
Furnariidae
Genus
Lepidocolaptes

Range and habitat

The Duida woodcreeper is found in the northwestern Amazon Basin of southern Venezuela, eastern Ecuador, northeastern Peru, and Brazil north of the Rio Solimões (upper Amazon River) and west of the Rio Negro. Worldwide taxonomic systems also include eastern Colombia in its range, but the South American Classification Committee of the American Ornithological Society lists it as hypothetical there, because all of the reports are undocumented sight records. The Duida woodcreeper mostly inhabits terra firme and floodplain forest. It occurs less often in swamp forest and flooded várzea forest. It favors the interior and edges of tall primary forest and mature secondary forest and is found only rarely in younger secondary forest. It elevation it seldom exceeds 1,000 m (3,300 ft).

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Black-faced Brushfinch

Black-faced Brushfinch

Atlapetes melanolaemus

Long-tailed, sparrow-like bird found in humid habitats along the Andes. Has a dark gray face and upperparts, with dusky yellowish underparts and a rusty red crown. Told apart from other brushfinches in range by its combination of yellow belly and red crown; more brightly colored than the similar Olive Finch, which has an olive-yellow back. Forages near the ground in montane forest and scrub within a wide elevational range. Listen for its simple whistled song and high, thin call notes.

Helmeted Guineafowl

Helmeted Guineafowl

Numida meleagris

A large-bodied, small-headed, slaty-gray gamebird perfectly lined with rows of hundreds of white spots. The distinctive head sports a strange bone-like casque and naked warty facial skin, which is colored white, blue, or red depending on geographic location. Young birds are brown and are almost always found with adults. It is common throughout its range, and large flocks roam the savannas, digging for invertebrates and tubers. Guineafowl often behave like lunatics, charging around issuing a loud and distinctive “kek-kek-kek-kraaaaaaah” alarm. It also calls a distinctive, plaintive “kuuuh-keeerk”. Crested Guineafowl differ from Helmeted Guineafowl by being darker and having a plumed crest on top of the head.

Striped Woodpecker

Striped Woodpecker

Veniliornis lignarius

The only small woodpecker in its range. Fairly common but easily overlooked in a variety of wooded and forested habitats, parks, farmland, and matorral with taller hedges and trees. Usually found as ones and twos, foraging on smaller branches from low bushes to tall Eucalyptus trees. Sometimes joins with feeding flocks of rayaditos and other species, mainly in winter. Black-and-white pattern much like other small woodpeckers, with barred upperparts and dark streaks (or stripes) on breast. Male has a red nape patch.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.