Greater Short-toed Lark
Calandrella brachydactyla
Small pale lark, usually seen foraging on the ground in open areas with scattered low vegetation, cultivated fields, or at roadsides. Keeps low to the ground, runs quickly. Short bill and rounded head; long tertial feathers largely hide the wings at rest. Dark patch at the neck sides and largely unstreaked belly distinctive in most plumages. Drifting, hovering song flight delivered with tail folded.
Identification
Several subspecies have been named but there is considerable geneflow and the species itself forms part of a larger complex. This is a small pale lark, smaller than the skylark. It is dark-streaked greyish-brown above, and white below, and has a strong pointed bill that is pinkish with a grey culmen. It has a pale supercilium, dark patches on each side of its neck and a dark tail. Some birds in the west of the range have a rufous crown. The sexes are similar. The greater short-toed lark is paler than the Mongolian short-toed lark which also has a shorter bill. In winter they fly in large and compact flocks that swing in synchrony. Care must be taken to distinguish this species from other similar Calandrella larks, such as the Mediterranean short-toed lark.<p>The nominate form breeds in Europe (Iberia, France, Italy, the Balkans and Romania) and winters in Africa. Subspecies hungarica breeds in the eastern parts of Europe while rubiginosa breeds in north-western Africa. Subspecies hermonensis (sometimes including woltersi) breeds in Turkey, Syria and Egypt. Subspecies artemisiana (considered by some to be synonymous with longipennis) breeds in Asia Minor and winters in southern west Asia. Subspecies longipennis breeds in Ukraine, Mongolia and Manchuria and winters in South Asia mainly in the drier zone of north-western India.<p>The song varies between a dry twittering and a more varied and imitative melody. Flocks will often fly together to water in the mornings at favourite spots. In the evenings they roost in open ground, with each bird squatting in a small depression made in the soil.
Taxonomy
The greater short-toed lark was described by the German naturalist Johann Leisler in 1814 and given the binomial name Alauda brachydactila. This lark is now placed in the genus Calandrella that was established by another German naturalist, Johann Jakob Kaup, in 1829. The specific name brachydactyla is from the Ancient Greek βραχυδακτυλος brakhudaktulos "short-toed" from brakhus "short" and daktulos "toe". The alternate name short-toed lark may also be used for three other species in the genus Calandrella. The Mongolian short-toed lark was formerly considered as a subspecies of the greater short-toed lark (as C. b. dukhunensis) until split in 2016 by the IOC. Formerly, some authorities also considered the red-capped lark to be either conspecific (as C. cinerea) with or a subspecies (as C. b. cinerea) of the greater short-toed lark.<p>Eight subspecies are recognized: <p>The syntypes of Calandrella hermonensis Tristram (Proc. Zool. Soc. London, 1864, p.434), 3 adult males and a juvenile, are held in the vertebrate zoology collection of National Museums Liverpool at World Museum, with accession numbers NML-VZ T15738, NML-VZ T17770, NML-VZ T17771 and NML-VZ T17773. The specimens were collected at the foot of Mount Hermon, Lebanon in June 1864 by Canon Henry Baker Tristram. The specimens came to the Liverpool national collection through the purchase of Tristram's collection by the museum in 1896.
- Scientific name
- Calandrella brachydactyla
- Authority
- (Leisler, 1814)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Alaudidae
- Genus
- Calandrella
Range and habitat
All but some southernmost populations are migratory, wintering south to the southern edge of the Sahara and India. This species is a fairly common wanderer to northern and western Europe in spring and autumn. Populations breeding in the Iberian Peninsula winter south of the Sahara in Africa. Here they prefer crop land and dry pastures with short shrubs while the syntopic Mediterranean short-toed larks (Calandrella rufescens) prefer drier areas.<p>This is a common bird of dry open country and cultivation. It nests on the ground, laying two to three eggs. Its food is seeds and insects, the latter especially in the breeding season.<p>In colonial India, they were hunted for food as ortolans.<p>They visit parts of South Asia in large flocks during winter and are sometimes attracted to short grass areas along aerodromes and become a bird strike risk to aircraft.
- Breeding range
- PAL : c, s
- Non-breeding range
- AF, India
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
- Population trend
- unknown
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Unspotted Saw-whet Owl
Aegolius ridgwayi
Rare, small, and compact cute owl of humid pine-oak and evergreen forest in the highlands of Chiapas and Central America. Strictly nocturnal and usually difficult to see. Most often detected by tooting song, which is prolonged, but its song has a variably hesitant cadence. Unmistakable in range, if seen well: note the big head with white eyebrows, golden eyes, and plain buffy underparts.

Pallas's Rosefinch
Carpodacus roseus
Robust, stout-billed finch with a reddish rump and pale wingbars in all plumages. Adult male has a bright red breast and head, the latter of which is frosted with silvery spangling on the crown and throat. Female is brown with a white belly, a streaked breast, and an orangey-brown head. One of the only rosefinches in its range for the most part. Common Rosefinches are smaller-headed overall and males lack spangling on the head while females are plainer-brown with weaker streaking.

Arabian Warbler
Curruca leucomelaena
A fairly large Sylvia warbler with a prominent black hood, a pale whitish eyering, and most importantly a long, broad black tail that lacks white outer tail feathers in contrast to the very similar looking Eastern Orphean Warbler. Favors extensive acacia scrub in large wadis and plains where it is often seen moving lazily in the canopy. Sedentary, but moves fair distances within large territories. Call is a fluty whistle combined with a harsh "Chak" call.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.