Ringed Antpipit

Corythopis torquatus

Small ground-dwelling flycatcher of lowland rainforest. Very unusual appearance for a flycatcher, looking more like a tiny thrush or an antbird as it struts around the ground with its body held upright. Likes to walk on logs and tree roots in mature rainforest, making short flights up to understory vegetation to catch insects. Dull brown above and white below with broad black breast streaks. Listen for its short song with a distinctive “up-down” pattern, a whistled “wheeu, pew.”

Identification

The ringed antpipit (Corythopis torquatus) is a species of bird in the family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in every mainland South American country except Argentina, Chile, Paraguay, and Uruguay.

Taxonomy

Genus: Corythopis; Family: Tyrannidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Corythopis torquatus
Authority
Tschudi, 1844
Order
Passeriformes
Family
Tyrannidae
Genus
Corythopis

Range and habitat

The range of the ringed antpipit is the entire Amazon Basin, the Guianan region, Marajó Island, and the southeast Orinoco River Basin region in eastern Venezuela; also the downstream half of the neighboring Amazon Basin river system in the southeast, the Araguaia-Tocantins River, with the range ending easterly on the Atlantic coast of Brazil's Maranhão state.<p>In the southern Amazon Basin approaching the northwestern Cerrado it approaches the range of its sister Corythopis species, southern antpipit, but the ranges do not intersect.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Greater Prairie-Chicken

Greater Prairie-Chicken

Tympanuchus cupido

Plump, chickenlike bird found in grasslands. Body and wings entirely barred brown with paler buffy throat. In spring, males gather at display site and dance to attract females: look for them hunched over with earlike feathers protruding from the head and yellowish-orange skin exposed on the neck. Inconspicuous and difficult to find away from display sites. Separate from Lesser Prairie-Chicken by range; averages slightly darker and larger than Lesser. Darker than Sharp-tailed Grouse with more heavily barred sides and belly; rounded tail.

Bearded Vulture

Bearded Vulture

Gypaetus barbatus

Breathtakingly majestic inhabitant of high and remote mountain ranges, where they build large nests on cliff ledges or in caves. Even as a distant speck, this is an unmistakable raptor, with an almost albatross-like wing shape and span, coupled with a long diamond-shaped tail. Adults are orange-rust below with a dark underwing, and slate gray above. The young are gray with a dark head. Cruises along ridgetops on flat wings, sometimes arched downwards.

Buff-crested Bustard

Buff-crested Bustard

Lophotis gindiana

A fairly small bustard of thick brush in dry country. The male has a buff crest that is usually hidden, and both sexes have a black belly. Found in dry savanna and thornscrub habitat with lots of bushes, unlike most bustards, which prefer grass-dominated habitats. Similar to Black-bellied and Hartlaub’s Bustards, but smaller, and prefers different habitats. Larger than Little Brown Bustard, with a black belly. The call is a rising and accelerating series of distressed-sounding notes that often precede the display: a quick flight up, then a plummet to the ground.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.