Carbonated Sierra Finch

Rhopospina carbonaria

Plump tanager of arid lowlands in central Argentina, chiefly in northern Patagonian scrub. Similar to larger Mourning Sierra-Finch, but Carbonated has a less deeply curved top of bill, extensive black on underparts, and, in males, a pure yellow bill.

Identification

The carbonated sierra finch (Rhopospina carbonaria), also known as the carbon sierra-finch, is a species of bird in the family Thraupidae, the tanagers and allies. It is endemic to Argentina.

Taxonomy

Genus: Rhopospina; Family: Thraupidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Rhopospina carbonaria
Authority
(d'Orbigny & Lafresnaye, 1837)
Order
Passeriformes
Family
Thraupidae
Genus
Rhopospina

Range and habitat

Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Dark-faced Ground-Tyrant

Dark-faced Ground-Tyrant

Muscisaxicola maclovianus

Small and rather distinctive terrestrial flycatcher, breeding in the southern Andes at high elevation and migrating north in winter where it can also be found in lowlands. Breeds in open rocky areas, sometimes down to level of open forest. Migrants often in flocks, sometimes a few hundred birds, as on playing fields and beaches. Upperparts relatively dark gray with blackish face mask, and an inconspicuous dark rusty nape patch. Resident Falkland population larger and plainer overall, likely a different species; found on moorland and beaches.

Principe Speirops

Principe Speirops

Zosterops leucophaeus

A bulky, mostly pale white-eye with a whitish head and belly and gray-brown wings and tail. Small to large groups join mixed flocks in forest and plantations throughout Príncipe. Calls include a high-pitched chittering, uttered as a group, and a repeated “tsit-tit-cher-it-it” song. Principe Speirops may join the same flocks as Principe White-eye, which is slightly smaller and much darker, lacking the distinctive white head and underparts. 

Brown Emutail

Brown Emutail

Bradypterus brunneus

Medium-sized, rich-brown bird with a weird spiky tail. Scarce and incredibly shy bird that is unlikely to be seen unless you’re expressly searching for it. Madagascar endemic that is found in eastern rainforest at middle and high elevations. Skulks in the understory, with a strong preference for dwarf bamboo. Loud song is a couple of short “swee” notes followed by a long, dry rattle. Far less likely to be seen than the common Madagascar Brush-Warbler. In case of any confusion, look for the Brown Emutail’s warmer brown coloration and wispy tail. 

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.