Knobbed Hornbill
Rhyticeros cassidix
A huge black hornbill with a prominent knob on the bill, conspicuous red “gills” on the sides of the beak, a turquoise-blue throat pouch, and a white tail. Males have a red casque and rufous neck, females a yellow knob and black neck. Juveniles resemble male, but with an entirely yellow casqueless bill. Found in pairs or groups in canopy of forested and wooded areas of lowlands and hills. Larger and more colorful than Sulawesi Hornbill. Gives powerful, short “krok” notes and a more drawn-out “oooo-aa-ooo-aaa.”
Identification
This is a large black hornbill with a yellow bill, white tail feathers, pale blue skin around eye, blackish feet and bare dark blue throat. The male has rufous/buff face and neck, orange-red eyes, and a high red casque on the top of his bill. The female has a black face and neck, a yellow casque, and brownish eyes.
Taxonomy
Genus: Rhyticeros; Family: Bucerotidae; Order: Bucerotiformes.
- Scientific name
- Rhyticeros cassidix
- Authority
- (Temminck, 1823)
- Order
- Bucerotiformes
- Family
- Bucerotidae
- Genus
- Rhyticeros
Range and habitat
An Indonesian endemic, the knobbed hornbill is found in Sulawesi, Buton, Lembeh, Togian and Muna Island. It inhabits evergreen forest at an elevation of up to 1,800 m and also makes use of secondary forest, woodland and plantations for foraging.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.