Crested Satinbird
Cnemophilus macgregorii
A fairly large, colorful bird of upper montane forest. Plump with a rather square-shaped head. Male has a blue eye, black underparts and an indistinct crest on the forehead. Upperparts are bright yellow in the southeast, and bright scarlet in the rest of the range. Female is olive green with orange-brown wing and tail. Male is unmistakable. Female is similar to but larger than female Loria’s Satinbird and has a pale gray eye. Also similar to but smaller than the female MacGregor’s Bowerbird and more greenish than brown. Male gives a rasping growl and has audible wingbeats.
Identification
The crested satinbird is around 24 cm (9.4 in) in overall length and weighs 79–125 g (2.8–4.4 oz). The male of the nominate subspecies has bright yellow upperparts with a small erectile crest of 4 to 6 sickle-shaped dark-buff feathers that are usually concealed. The lores and underparts are a brownish black. The female is plain olive brownish above and light brownish below. The adult male of subspecies sanguineus differs from the nominate in having red dorsal plumage. These birds make harsh rasping calls and a low hissing.
Taxonomy
The crested satinbird was formally described in 1890 by the English zoologist Charles Walter De Vis from a specimen that had been collected on Mount Knutsford near Mount Victoria in Papua New Guinea. He coined the binomial name Cnemophilus macgregorii. The specific epithet was chosen to honour the British colonial governor of New Guinea, William MacGregor.<p>The crested satinbird was formerly placed in the bird-of-paradise family Paradisaeidae with the English name "crested bird-of-paradise".<p>Two subspecies are recognised:
- Scientific name
- Cnemophilus macgregorii
- Authority
- De Vis, 1890
- Order
- Passeriformes
- Family
- Cnemophilidae
- Genus
- Cnemophilus
Range and habitat
They are found in the mountains of eastern and southeastern New Guinea. The habitat is upper montane and subalpine forest where there is dense vegetation.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
- Population trend
- unknown
Photos
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.