Balicassiao

Dicrurus balicassius

A medium-sized, long-tailed bird of lowland and foothill forest in the northern and central Philippines, where it is the only drongo in range. Entirely black with glossy blue upperparts and streaks on the head and neck. Tail flares out at the tip. A white-bellied race of the central Philippines may represent a separate species. Similar to Philippine Drongo-Cuckoo, but larger, with a thicker bill and upturned tail tips. Song is a complex mixture of grating scolds and loud whistles.

Identification

Medium size, sexes alike, races differ in size, abraensis is the largest, and in being all black abraensis and balicassius or having white lower breast and belly mirabilis.

Taxonomy

In 1760 the French zoologist Mathurin Jacques Brisson included a description of the balicassiao in his Ornithologie based on a specimen collected in the Philippines. He used the French name Le choucas des Philippines and the Latin Monedula Philippensis. Although Brisson coined Latin names, these do not conform to the binomial system and are not recognised by the International Commission on Zoological Nomenclature. When in 1766 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the twelfth edition, he added 240 species that had been previously described by Brisson. One of these was the balicassiao. Linnaeus included a brief description, coined the binomial name Corvus balicassius and cited Brisson's work. The specific name balicassius is from Balicasiao, the Cebuano word for this bird. This species is now placed in the genus Dicrurus that was introduced by French ornithologist Louis Pierre Vieillot in 1816.

Scientific name
Dicrurus balicassius
Authority
(Linnaeus, 1766)
Order
Passeriformes
Family
Dicruridae
Genus
Dicrurus

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend
unknown

Photos

Distribution

Other Birds

Saddle-billed Stork

Saddle-billed Stork

Ephippiorhynchus senegalensis

A tall, lanky, black-and-white stork with a unique red, yellow, and black bill. The male has dark-brown eyes, and the female has yellow eyes. In flight, the bird’s massive size, and the dark bands in the center of the white wings are diagnostic. Scarce but conspicuous; mostly resident but can be partially nomadic in parts of the range. Found singly or in pairs at rivers and large undisturbed wetlands, foraging for favorites like catfish, but it will also take frogs, birds, and insects.

Ribbon-tailed Astrapia

Ribbon-tailed Astrapia

Astrapia mayeri

A long-tailed bird of upper montane forest. The male has an iridescent green head and bib with a black chest band bordered with a thin gold stripe. Note the outlandishly long, white tail streamers. Female is blackish with barring on the belly and some iridescence on the head. Mainly eats fruit. Similar to Stephanie’s Astrapia, but Ribbon-tailed usually occurs at higher elevations. The female Ribbon-tailed has iridescence on the head and the male’s tail is white rather than black. Voice, excited, pulsing rasps.

Delta Amacuro Softtail

Delta Amacuro Softtail

Thripophaga amacurensis

Distinctive streaky brown bird of riverine habitats of the Orinoco Delta. Most of body brown with buffy streaks (tear-shaped on underparts). Rich chestnut on chin, wings, rump, and tail. Sexes similar. Locally common and often in pairs, found from understory to canopy in riverine forest where often climbs trunks like a woodcreeper. Voice is an explosive group of short notes, mostly in duet. Similar to Orinoco Softtail (no range overlap), which is less streaked and has a buff eyebrow; Rusty-backed Spinetail is unstreaked. Endemic to the Orinoco River of northeastern Venezuela.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.