White-browed Laughingthrush
Pterorhinus sannio
A ground-hugging, long-tailed songbird of city parks, forests, and scrubby agricultural land. Brownish above, ochre below, with striking facial pattern: black throat and rear eyeline contrast with earth-brown crown and white cheek and supercilium. Forages in small to medium-sized flocks on the ground and in dense shrubbery. Vocal; loud cackling contact calls used to communicate among flockmates.
Identification
The white-browed laughingthrush (Pterorhinus sannio) is a bird in the family Leiothrichidae. The species was first described by Robert Swinhoe in 1867. It is found in China, Hong Kong, India, Laos, Myanmar, Thailand, and Vietnam. This species was formerly placed in the genus Garrulax but following the publication of a comprehensive molecular phylogenetic study in 2018, it was moved to the resurrected genus Pterorhinus.
Taxonomy
Genus: Pterorhinus; Family: Leiothrichidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Pterorhinus sannio
- Authority
- (Swinhoe, 1867)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Leiothrichidae
- Genus
- Pterorhinus
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

MacGillivray's Warbler
Geothlypis tolmiei
Chunky, skulking warbler that favors dense undergrowth. Yellow below and olive above with blue-gray head and chest. Blacker lores set off distinctive white arcs above and below eye. Adult males show darkest head; females and immatures have paler gray head and whitish throat. Found in thickets, clearcuts, open mixed forests, and riparian zones. Breeds primarily in mountainous regions of western North America; winters from Mexico to Costa Rica. Compare with Mourning Warbler, but little range overlap, and note longer tail and white eye-arcs on MacGillivray’s.

Craveri's Murrelet
Synthliboramphus craveri
Small seabird, black above and white below. Breeds in Mexico; found in warm water off southern California. Short, thin bill. Very similar to Scripps's Murrelet; best separated by gray, not white, underwings. Often seen in pairs on the water; frequently dives in search of fish.

Blue-winged Kookaburra
Dacelo leachii
Very large kingfisher with a lot of blue in the wings and tail. Note pale eye and pale, finely streaked head. Occurs across northern Australia in a variety of woodland habitats including parks and gardens. Often perches on powerlines. Its call is quite different to the Laughing Kookaburra, typically a loud rolling squawk and various loud yapping sounds.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.