Jerdon's Minivet
Pericrocotus albifrons
Dainty minivet of dry forests, scrubland, and cultivation edge in Myanmar’s central Irrawaddy plains. Male is black and white, with an orange patch on the chest. Female is paler, replacing much of the male’s black with soft gray-brown. Both sexes have a broad white eyebrow, large white wing patches, and a white rump with a pale orangish patch in the center. Often moves in pairs and small flocks. Song is a high, sweet burst of warbling twitters. Calls include sharp “djeep” and a buzzier descending whistle.
Identification
Jerdon's minivet (Pericrocotus albifrons) is a species of minivet found in Myanmar, mostly in dry deciduous forest. It is sometimes considered conspecific with the white-bellied minivet.
Taxonomy
Genus: Pericrocotus; Family: Campephagidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Pericrocotus albifrons
- Authority
- Jerdon, 1862
- Order
- Passeriformes
- Family
- Campephagidae
- Genus
- Pericrocotus
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Slaty Antwren
Myrmotherula schisticolor
Small, warblerlike bird of humid evergreen forest in tropical foothills and locally in lowlands. Usually in pairs, foraging in tangles and leaf clusters at low to middle levels in forest understory, often with mixed-species feeding flocks; easily overlooked. Note the rather short tail. Male gray overall with blackish throat and breast patch and white wingbars. Female notably drab brownish overall, with paler throat and eyering; best identified by nearby presence of male.

Black Tinamou
Tinamus osgoodi
Large, rare tinamou found in cloud forest along the east slope of the Andes. It is uniformly sooty gray, much darker and plainer than Gray Tinamou. Rusty lower underparts are hard to see in the field. Like other forest tinamous, it is far more likely to be heard than seen. Vocalizations include a low, drawn out coo, like a dove’s but longer, and a series of low, modulated whistles.

Small Blue Kingfisher
Alcedo coerulescens
Tiny sky-blue kingfisher with a snowy-white throat, belly, and facial patches. Male averages bluer than female, which has a greenish cast. Inhabits a wide range of freshwater and brackish habitats, including ponds, paddies, and mangroves. Like many other small kingfishers, hovers and hunts from a perch. Call is an extremely high-pitched metallic “tzeep!”
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.