Black-eared Miner

Manorina melanotis

Rare, medium-sized honeyeater found only in a few areas with dense intact mallee woodland (such as Gluepot Reserve). Grayish brown above, paler gray below, with pale gray crown, yellow bill, yellow eye patch, and a dark cheek patch. Hybridizes with Yellow-throated Miner, which makes identification difficult, as hybrids show a mix of the features of both species. In Black-eared, the moustache is darker than the throat (moustache is paler in Yellow-throated) and the cheek patch entirely black (patch has silver flecks in Yellow-throated). In flight, note the rump is the same color as the back and tail (rump is paler in Yellow-throated). Aggressive and territorial; lives in colonies and vigorously defends the territory area against pretty much anything that moves.

Identification

The black-eared miner (Manorina melanotis) is an endangered honeyeater endemic to mallee woodland in south-eastern Australia.

Taxonomy

Manorina melanotis was identified by Francis Erasmus Wilson in 1911. It is closely related to the much more widely distributed yellow-throated miner M. flavigula, and the taxonomic status of the black-eared miner is the subject of some controversy, with some researchers considering it a subspecies of M. flavigula.

Scientific name
Manorina melanotis
Authority
(Wilson, FE, 1911)
Order
Passeriformes
Family
Meliphagidae
Genus
Manorina

Range and habitat

IBA (Important Bird and Biodiversity Areas), identified by BirdLife International as being important for black-eared miner conservation, are areas containing relatively intact, mallee woodland in north-western Victoria and south-eastern South Australia. They comprise Murray-Sunset, Hattah and Annuello, the Riverland Mallee, and Wyperfeld, Big Desert and Ngarkat.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Choco Black-throated Trogon

Choco Black-throated Trogon

Trogon cupreicauda

Yellow-bellied trogon with yellowish eyering and bill. Male has shimmering green-blue upperparts and chest; female is brown. Underside of tail barred black and white with large white tips. Upperside of tail usually coppery-green (browner on female). Found in forested areas, usually sitting still at low to middle heights (often lower than other trogons in range). Male from Gartered Trogon by head and chest color (greener, not cobalt blue), yellower bill, and voice. Brown color of female is distinctive, unlike slaty-gray of female Gartered. Listen for song, a slow, evenly-spaced series of 5-9 slurred whistled notes.

Green Sandpiper

Green Sandpiper

Tringa ochropus

Dark brown sandpiper with a snowy white belly; in flight looks black above with boldly contrasting white rump. Bobs tail when nervous, but not habitually like Common Sandpiper. Often climbs steeply when flushed and flies quickly with deep wingbeats, swooping around a little like a swallow. Breeds in clearings and marshes in wet forest and woodland; migrants occur in fresh and brackish wetland habitats, especially on muddy shores of lakes and small ponds. Mainly found as singles or small groups, not mixed with other species.

Dusky-capped Woodcreeper

Dusky-capped Woodcreeper

Lepidocolaptes fuscicapillus

Small, slender woodcreeper with a pale curved bill. Heavy white streaking on underparts, but has unstreaked rufous upperparts. Found in humid lowland forests and old second growth, where it forages in the canopy and usually associates with mixed-species flocks. Gives its presence away by its far-carrying song, a descending series of notes: “ti, ti, ti-ti-tee-tee-teh-teh-tutututututu.” Widespread in southern Amazonia, mainly in Brazil and eastern Bolivia.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.