Pallid Scops-Owl

Otus brucei

Small, pale gray owl with distinct tufted “horns.” Well camouflaged and rarely seen during the day, when it roosts in groves of trees in relatively open areas such as plantations, oases, and farmland. Similar to European Scops-Owl but with less extensive and simpler patterning: discrete thin black streaks on the back and breast instead of an assortment of blotchy patches and spots. Pallid’s voice is deeper than that of the rather squeaky European Scops.

Identification

The pallid scops owl is a small-eared owl similar in appearance to the Eurasian scops owl but with more distinct streaks on the back and less intricate markings.

Taxonomy

Genus: Otus; Family: Strigidae; Order: Strigiformes.

Scientific name
Otus brucei
Authority
(Hume, 1872)
Order
Strigiformes
Family
Strigidae
Genus
Otus

Range and habitat

The pallid scops owl ranges from the Middle East to west and central Asia, with some populations migrating as far as the Arabian Peninsula, Egypt, and Pakistan in the winter. It inhabits semi-open country with trees and bushes and has an estimated range of 6,190,000 km2 (2,390,000 sq mi) during the breeding season and 3,560,000 km2 (1,370,000 sq mi) in the nonbreeding season.<p>in 2015, a new population of over 400 pairs was found in the Rift Valley, Israel and in 2016 more pairs and nests were found in Jordan (east to the Jordan River), all nesting in palm plantations.<p>There have been many records from the states of Gujarat, Madhya Pradesh and Rajasthan in India, and a single record of this species from paddyfields in the southern state of Kerala.

Breeding range
PAL : sw, c
Non-breeding range
nw India
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Wing-barred Piprites

Wing-barred Piprites

Piprites chloris

Small manakin-like bird that is actually a flycatcher. Looks big-headed with a short bill and large dark eyes. Olive-green above and yellow below, with a gray mask and two conspicuous wingbars. Several subspecies vary in the brightness of their plumage and in having a gray or yellow belly. Found in humid forests, including Araucaria forests and often follows mixed-species flocks. The song is a very slow and soft “whip, pip-pip, piririipip, pipi.”

Guianan Woodcreeper

Guianan Woodcreeper

Lepidocolaptes albolineatus

Inconspicuous woodcreeper of forest canopy. Note relatively thin, somewhat curved bill. Inhabits tall rainforest where it is almost always observed with mixed-species flocks. Probes into bark crevices and epiphytes for insects. Guianan is smaller than similar woodcreepers that occur in the same area, but Guianan is more likely to forage along high horizontal branches. Frequently given call is a long, descending rattle; distinctive once learned.

Caribbean Martin

Caribbean Martin

Progne dominicensis

A graceful aerial feeder found over a wide variety of open habitats, especially near water, including marshes and towns. Often seen on exposed perches including power and telephone lines in villages. Commonly found in flocks of up to twenty birds, sometimes mixing with other swallows and martins. Note the male’s diagnostic glossy purple-blue plumage and snow-white belly. Females and immatures are similarly patterned, but have brown mixed with the blue and are probably not safely separable from Cuban Martin. Female and immature Purple Martins are very similar, but they often have a scaly breast and finely streaked belly, with less contrast between belly and chest. Notably, Cuban and Purple Martins are not present in this species’ range from March to September. Calls include a harsh “churr,” a buzzy “zwick-zwick,” and a musical buzzy burbling.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.