Crested Coua
Coua cristata
Long-tailed, tree-dwelling bird with gray upperparts and pale underparts. Like all couas, has brightly-colored bare skin around the eye. Shows regional variation; the southwestern birds have a brick-red undertail. Inquisitive, restless bird that bounces through the trees and doesn’t often fly. Found in all types of forest at low and middle elevations. Highly vocal; gives several calls. The most frequent and distinctive is a “laser gun” call, a series of piercing, descending calls. In most of its range, it is the only coua with a crest.
Identification
The adult crested coua is a medium-sized bird, averaging between 12 and 17 inches (30 to 44 cm) in length. It has a greenish-gray plumage on the back, a white abdomen, rufous-colored chest and brown eyes. Its long tail is purplish-blue with white tips and its bill and beak are black. Its defining characteristics are its prominent grey head crest and, as goes for all couas, its colourful patches of bare skin around the eyes, which is blue and turquoise in crested couas. In flight, it is recognizable from its short rounded wings and long white-tipped tail.<p>Furthermore, this bird's third toe is reversible, which helps it have a strong grip when hopping around high branches in the canopy. Although they are common birds in their range, they can be hard to see in the wild since their greenish-gray coloration tends to blend with shadows and acting as camouflage. Males and females are similar physically.<p>Juveniles are comparable to adult crested couas however, they are paler in colour, have a shorter head crest and do not have the characteristic bright blue and turquoise ring around the eye.<p>Young chicks are altricial, which means they are naked at birth and need full parental attention for their early development. During that time, they have unique red and white "bullseyes" inside their mouth, supposedly used to indicate to their parents where to put the food. This characteristic is thought to be particularly useful at darker hours of the day. They also have a dark skin and a reddish bill at that stage.
Taxonomy
The crested coua is one of nine living bird species in the subfamily Couinae, which only has one genus, the Coua. These birds are part of the order Cuculiformes, which includes Cuckoos, Turacos and Roadrunners. Couas are a monophyletic group of endemic birds of Madagascar.<p>Three of the coua species are arboreal (Blue Coua (C. caerulea), Crested Coua (C. cristata) and Verreaux's Coua (C. verreauxi)), and six species are ground dwelling (Coquerel's Coua (C. coquereli), Running Coua (C. cursor), Giant Coua (C. gigas), Red-fronted Coua (C. reynaudii), Red-capped Coua (C. ruficeps) and Red-breasted Coua (C. serriana)).<p>The crested coua has four subspecies:
- Scientific name
- Coua cristata
- Authority
- (Linnaeus, 1766)
- Order
- Cuculiformes
- Family
- Cuculidae
- Genus
- Coua
Range and habitat
Crested couas are endemic to Madagascar and are the most widespread of all couas. Although their population numbers are unknown, their range is thought to be 562,000 sq km along the coast of the island. They are found at altitudes as high as 900m above sea level, but are most commonly seen around altitudes of 700m.<p>Despite being mostly found in littoral and deciduous forests, their habitats also consist open areas like savannas and brushlands. They will occasionally be found in mangroves and palms as well. Additionally, they usually avoid deciduous shrublands, selecting mainly for mosaics of forests and croplands. As arboreal species, they tend to use forest layers above five meters and they nest, on average, around nine meters from the ground.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Bird Calls
Other Birds

Sharp-tailed Starling
Lamprotornis acuticaudus
Iridescent green, slim-looking glossy starling. The eye is red in males and orange in females. Although the wedge-shaped tail is distinctive when clearly seen, it’s often not obvious in the field. Uncommon and local in miombo and Zambezi teak broadleaf woodland. Usually in small flocks. The song is a chattering jumble, and the call is an upslurred “sweeit.” Can look very similar to other glossy starlings, but separated by the wedge-shaped tail, the more elongated overall shape, and the lack of purple or blue in the plumage.

Cape Canary
Serinus canicollis
Rather plain seedeater with a gray nape, yellow underparts, and olive-green back. Found in fynbos, woodland, grassland, and gardens. Usually in small flocks. Distinctive call is a short, high-pitched trill, often given in flight. Song is a frantic, warbled jumble of notes. Separated from similarly sized seedeaters by gray nape and lack of facial markings.

Bearded Wood-Partridge
Dendrortyx barbatus
Very elusive, chickenlike bird of humid evergreen forest in foothills and highlands; scarce and very local in eastern Mexico where it is endemic. Usually in pairs or small groups on the forest floor. May be seen beside quiet trails and roads early and late in the day; runs away quickly and rarely flies. Note the blue-gray face and throat, red bill and eyering, and rusty breast. Loud rollicking songs are given mainly early and late in the day and most often reveal its presence.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.