Schneider's Pitta
Hydrornis schneideri
Large-headed and long-legged, this rare and rotund Sumatran endemic is found only in foothill forests between 900 to 2400 meters (typically in the upper half), where it is most easily detected by its strange song, a spaceship-like “oowOOOOwooWOOH.” Male has a sky-blue back and incomplete black collar, while the female has a dull brownish back and a dull blue tail. Both sexes have a rich cinnamon crown and nape, as well as a dark line extending behind the eye. Juvenile is strange-looking, with white spots on the crown, wings, and breast. Forages quietly on the forest floor, either singly or in pairs.
Identification
Schneider's pitta (Hydrornis schneideri) is a species of bird in the family Pittidae. It is endemic to Sumatra in Indonesia. Its natural habitat is subtropical or tropical moist montane forest. It is threatened by habitat loss. It was rediscovered in 1988 after last being seen in 1918.
Taxonomy
Genus: Hydrornis; Family: Pittidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Hydrornis schneideri
- Authority
- (Hartert, EJO, 1909)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Pittidae
- Genus
- Hydrornis
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.