Fan-tailed Cuckoo

Cacomantis flabelliformis

A medium-sized cuckoo, with a warm buff colored chest and belly. Bright yellow eyering and heavily barred tail. Take care to identify from Brush Cuckoo (which has a gray eyering), and from Pallid Cuckoo (which is paler and lacks the warm breast tones). Often detected by sound since this species calls frequently with a descending trill. Perches in the midstory on exposed branches, and flushes easily to a nearby perch.

Identification

The fan-tailed cuckoo is about 25–27 cm (9.8–10.6 in) long. The fan-tailed cuckoo has a slate-grey head, back and wings, rufous underparts and barred black and white tail. Its eye is surrounded by a yellow orbital eye ring which helps to distinguish it from the smaller and paler brush cuckoo (C. variolosus) and the also smaller chestnut-breasted cuckoo (C. castaneiventris).

Taxonomy

Six subspecies have been recognised:

Scientific name
Cacomantis flabelliformis
Authority
(Latham, 1801)
Order
Cuculiformes
Family
Cuculidae
Genus
Cacomantis

Range and habitat

Its natural habitats are temperate forests, subtropical or tropical mangrove forests, subtropical or tropical moist montane forests, paddocks, orchards and gardens.The Australian range is from Cape York in Queensland following the coast south to Shark Bay in Western Australia. Along the west coast, its range extends no more than 1000 km inland. In South Australia the range is along the coast except in the south-east corner around Mount Gambier and the Eyre Peninsula. It also inhabits Tasmania.

Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Papuan Babbler

Papuan Babbler

Garritornis isidorei

A fairly large bird of lowland forest midstory. Rusty brown with a long tail and long, curved, yellow bill. Moves in noisy flocks searching for insects in tangles, sometimes mixing with other species including Black Cicadabird and Rusty Pitohui. Similar to the two aforementioned species, but Papuan Babbler has a longer bill. Voice, loud downward, repeated whistle “weeuuuu!” mixed with harsh rasping and chattering calls.

Maroon Pigeon

Maroon Pigeon

Columba thomensis

A large, very dark pigeon with a grayish head, a burgundy body with scattered small white spots, and a bright yellow bill and legs. Female is duller than the male. A scarce species found singly and in pairs in the canopy of primary and secondary forest, more frequently above 1300 meters of elevation; attends fruiting trees. Mostly quiet and inconspicuous, but gives a rolling, growling “crrr-crrow-rrrow-rrrow-rrrow” and other low-pitched pigeon-like cooing. Smaller Sao Tome Pigeon has a gray breast and an iridescent green nape and lacks Maroon Pigeon’s yellow feet and bill. 

Spot-winged Rosefinch

Spot-winged Rosefinch

Carpodacus rodopeplus

Rather large rosefinch of the Himalayas. Male is dark pink with broad pale eyebrows and two rows of fine white specks on the wings. Female is dark buffy brown with pale eyebrows. Himalayan White-browed Rosefinch female has uniformly whiter underparts. Spot-winged breeds in alpine meadows, scrub, and conifer forest edge; winters in similarly scrubby areas as well as forests lower down. Calls include a distinctive wheezy “cheWEE!”

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.