Chestnut-and-black Weaver
Ploceus castaneofuscus
Males have an unusual and distinctive coloration: mostly black, with a chestnut back and belly. Females are brownish-olive, with paler underparts, and a rufous tinge to the rump. Both sexes have a pale eye: yellow in males and pale-brown in females. Found in wet scrub, cultivation, and along forest edge. Usually found in flocks and bustling breeding colonies. Vocalizations are typical of weavers: “chet” notes and a sizzling, “radio static” song. Females could be confused with various other weaver species, but are usually identified by their association with the distinctive males.
Identification
The chestnut-and-black weaver (Ploceus castaneofuscus) is a species of bird in the family Ploceidae. It is found in West Africa from Sierra Leone to southern Nigeria. The chestnut-and-black weaver was formerly treated as a subspecies of Vieillot's black weaver (Ploceus nigerrimus). The species were split based on the striking differences in the colour of the plumage.
Taxonomy
Genus: Ploceus; Family: Ploceidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Ploceus castaneofuscus
- Authority
- Lesson, RP, 1840
- Order
- Passeriformes
- Family
- Ploceidae
- Genus
- Ploceus
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Red-tailed Hawk
Buteo jamaicensis
Most common roadside raptor across much of North America. Often perches atop telephone poles, light posts, and edges of trees. Incredible variation in plumages, including less common dark morphs and various regional differences. Eastern adults have brilliant reddish-orange tail and pale underparts with obvious band of dark marks across belly. Western birds are typically darker. Immatures do not have a red tail.

Barred Fruiteater
Pipreola arcuata
Chunky, short-tailed, flat-headed bird patterned in green and black. Male has black head and breast, pale yellow belly with bold dark barring, and mossy green upperparts with bold pale spotting on the wing. Female is similar but has a green head with barring all the way up the throat. On both sexes, note red bill and legs and pale eye varying from orange to gray to whitish. Fairly common in stunted forested habitats in the upper subtropical and temperate zone in the Andes. Sluggish; perches quietly in the middle levels of the forest, sometimes following a mixed-species flock. May be seen singly or in pairs, but several can gather around a fruiting tree. Listen for super high-pitched calls.

Caspian Tern
Hydroprogne caspia
Largest tern in the world; widespread but typically uncommon. Thick, bright-red bill is distinctive; most have small dark marking near the tip. Note solid black cap in summer which turns to black streaks in winter. Juveniles have V-shaped markings on the upperparts. Feeds by cruising over lakes, rivers, estuaries, and reservoirs looking for fish, then plunging to catch them. Smooth wingbeats, more gull-like than choppy flight of small-bodied terns. Very vocal, giving loud raucous screams. Compare especially with Royal Tern, which is slightly smaller and more slender, and has a thinner, more orangey bill.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.