Spotted Dove
Spilopelia chinensis
A common garden bird throughout much of Asia, found in open forests, fields, and parks; introduced to several regions around the world. Often tame and approachable. Brown overall with a rosy breast and a unique white-spotted black nape patch. Plumage shows slight regional variation: western birds have dark centers to wing feathers, lacking in eastern birds. Turtle-doves are larger, have black centers to wing feathers and stripes rather than spots on the neck. Coos loudly and often: “coo-a-roooo”.
Identification
The ground colour of this long and slim dove is rosy buff below shading into grey on the head and belly. There is a half collar on the back and sides of the neck made of black feathers that bifurcate and have white spots at the two tips. The median coverts have brown feathers tipped with rufous spots in the Indian and Sri Lankan subspecies which are divided at the tip by a widening grey shaft streak.<p>The wing feathers are dark brown with grey edges. The centre of the abdomen and vent are white. The outer tail feathers are tipped in white and become visible when the bird takes off. Sexes are similar, but juveniles are duller than adults and do not acquire the neck spots until they are mature. The length ranges from 28 to 32 centimetres (11.2 to 12.8 inches).<p>Abnormal plumages such as leucism can sometimes occur in the wild.
Taxonomy
The spotted dove was formally described in 1786 by the Austrian naturalist Giovanni Antonio Scopoli and given the binomial name Columba chinensis. This species was formerly included in the genus Streptopelia. A molecular phylogenetic study published in 2001 found the genus was paraphyletic with respect to Columba. To create monophyletic genera the spotted dove as well as the closely related laughing dove were moved to the resurrected genus Spilopelia that had been introduced by the Swedish zoologist Carl Sundevall in 1873. Sundevall had designated Columba tigrina as the type species, a taxon that is now considered a subspecies of the spotted dove.<p>Several subspecies have been proposed for the plumage and size variation seen in different geographic populations. The nominate form is from China (Canton), which is also the origin of the introduced population in Hawaii. Subspecies formosa from Taiwan has been considered as doubtful and indistinguishable from the nominate population. The population in India suratensis (type locality Surat) and ceylonensis from Sri Lanka have fine rufous or buff spots on the back. There is a size reduction trend with specimens from southern India being smaller, and ceylonensis may merely be a part of this cline. The lesser and median wing-coverts are also spotted at the tip in buff. This spotting is lacking on populations further north and east of India, such as tigrina, which also differ greatly in vocalizations from the Indian forms. The population from Hainan Island is placed in hainana. Others like vacillans (=chinensis) and forresti (= tigrina) and edwardi (from Chabua = suratensis) have been considered invalid.<p>Five subspecies are recognised:<p>The subspecies S. c. suratensis and S. c. ceylonensis differ significantly from the other subspecies in both plumage and vocalization. This has led some ornithologists to treat S. c. suratensis as a separate species, the western spotted dove.
- Scientific name
- Spilopelia chinensis
- Authority
- (Scopoli, 1786)
- Order
- Columbiformes
- Family
- Columbidae
- Genus
- Spilopelia
Range and habitat
The spotted dove in its native range in Asia is found across a range of habitats including woodland, scrub, farmland and habitation. In India it tends to be found in the moister regions, with the laughing dove (S. senegalensis) appearing more frequently in drier areas. These doves are mostly found on the ground where they forage for seeds and grain or on low vegetation.<p>The species has become established in many areas outside its native range. These areas include Hawaii, southern California, Mauritius, Australia and New Zealand.<p>In Australia they were introduced into Melbourne in the 1860s and have since spread but there is insufficient evidence that they compete with native doves. They are now found in streets, parks, gardens, agricultural areas, and tropical scrubs in diverse locations throughout eastern Australia and around the cities and major towns across southern Australia. The original populations appear to be S. c. chinensis and S. c. tigrina in varying proportions.
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: rising.
- Population trend
- rising
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.