Golden-cheeked Warbler
Setophaga chrysoparia
Breeds exclusively in mixed juniper-oak woodland in central Texas. Seldom seen in migration. Male has jet-black crown, throat, and back; bright yellow face with a black line through the eye. Two white wingbars; white underparts with black streaks down the sides. Female and immatures duller with pale throat, olive-green back and crown; similar to Black-throated Green Warbler, but note more distinct dark line through eye and lack of yellow vent. Winters in mountainous pine-oak forest in Mexico and Central America. Variable song includes several trills and buzzes at different pitches.
Identification
The golden-cheeked warbler is very striking due to its bright yellow cheeks that are contrasted by its black throat and back. It is also identified by its unique buzzing song emerging from the wooded canyons where it breeds. Golden-cheeked warblers breed in 33 counties in central Texas and are dependent on ashe juniper (blueberry juniper or cedar) for their fine bark strips used as nesting material.
Taxonomy
Genus: Setophaga; Family: Parulidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Setophaga chrysoparia
- Authority
- (Sclater, PL & Salvin, 1860)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Parulidae
- Genus
- Setophaga
Range and habitat
The golden-cheeked warbler can be found in numerous state parks within Texas. These parks include Colorado Bend State Park (SP), Dinosaur Valley SP, Garner SP, Guadalupe River SP, Honey Creek State Natural Area (SNA), Hill Country SNA, Kerr Management Area, Longhorn Cavern SNA, Lost Maples SNA, Meridian SP, Pedernales Falls SP, Possum Kingdom SP, and South Llano River SP.<p>The golden-cheeked warbler is endemic to Texas and Mexico. Their habitat can range from moist, to dry areas around central and southern Texas. The nesting habitat in the further moist realms can be discovered in tall, closed canopy, compressed, mature stands of ashe juniper (Juniperus ashei) trees along with Texas, shin, live, lacey, and post oak trees. In the drier spheres of Texas, golden-cheeked warblers can be found in upland juniper-oak woodlands off of flat topography. They use ashe juniper bark and spider webs to build their nests. Females lay three to four eggs. When migration and winter hits the habitat stays relatively similar: a variety of short-lived evergreen forests with pines between 3,300 and 8,300 feet.<p>Golden-cheeked warblers will only remain in Texas for the breeding season, from March to June. They will migrate with other songbird species along Mexico's Sierra Madre Oriental. By the first week of March, the warblers will return to Texas to breed. During the winter season (November–February), warblers will travel to Guatemala, Nicaragua, Honduras, and Mexico.
- Breeding range
- NA : sc Texas (sc USA)
- Non-breeding range
- Mexico to Nicaragua
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.