Green-backed Hillstar
Urochroa leucura
Large hummingbird with limited range on east slope of Andes from southern Colombia to Ecuador. Overall bronzy-greenish with blue throat. Very long, straight bill. Look for bold white flashes in tail, especially visible in flight. Could be confused with Lazuline or Napo Sabrewing, but note straighter bill and white tail. Uncommon; occasionally visits feeders but equally likely to be found within forest, especially around streams and waterfalls. Occurs from around 1,100 to 2,000 m.
Identification
The green-backed hillstar is 13 to 14 cm (5.1 to 5.5 in) long including its approximately 3 cm (1.2 in) bill. It weighs about 8.7 g (0.31 oz). The sexes are alike, though the female is somewhate duller than the male. They have bronzy green upperparts with bronzy uppertail coverts, an iridescent blue throat and breast, and a dull gray belly. Their central tail feathers are bronzy and the others white with dusky gray outer edges. Juveniles are similar to adults with the addition of buffy fringes on the head feathers and a slight buffy malar streak.
Taxonomy
The green-backed hillstar and what is now the rufous-gaped hillstar (Urochroa bougueri) were once treated as a single species, the "white-tailed hillstar". (BirdLife International's Handbook of the Birds of the World retains the "white-tailed" name for the present species.) They are the only two members of their genus. Although they share the name "hillstar" with the members of genus Oreotrochilus, they are quite different and not closely related. The green-backed hillstar is monotypic.
- Scientific name
- Urochroa leucura
- Authority
- Lawrence, 1864
- Order
- Apodiformes
- Family
- Trochilidae
- Genus
- Urochroa
Range and habitat
The green-backed hillstar is found on the east slope of the Andes from southern Colombia through eastern Ecuador and disjunctly in northeastern Peru. It inhabits the interior and edges of mature montane forest and secondary forest, and also shrubby slopes, and is often found near streams. In Colombia and Ecuador it generally ranges between elevations of 1,600 and 2,800 m (5,200 and 9,200 ft), and is most numerous at about 1,800 m (5,900 ft). In Peru it is known only between 800 and 1,500 m (2,600 and 4,900 ft).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
- Population trend
- unknown
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

White-cheeked Turaco
Menelikornis leucotis
A spectacular green turaco with a bushy crest. There are two white marks on the face, though these vary geographically in size, and one subspecies also shows orange on the back of the head. Shows large crimson wing patches in flight. Found in montane forest and woodland. Acts like a typical turaco, bouncing through the trees and flying occasionally with short bursts of wingbeats and long glides. Call is a gruff, accelerating series of “kow” notes. Similar to Prince Ruspoli’s Turaco, but easily separated by its white facial markings.

White-winged Black-Tit
Melaniparus leucomelas
A black tit with a mostly white wing and a white outer tail. Found in moister types of savanna, both broadleaf and thorny. Usually in pairs or small groups which are loud and conspicuous. Call is a classic tit “chee-chi-chi-chi-chi,” raspy and often repeated. The song consists of wispy, musical, up-and-down whistles. Very similar to White-shouldered Black-Tit, and best separated by the dark, rather than yellow, eyes.

New Guinea Flightless Rail
Megacrex inepta
A very large, flightless rail of lowland swamp forests. Thick yellow bill and strong black legs. Dark brown back, buffy flanks and a pale face and chest. Flicks its wings upwards often. Somewhat similar to Rufous-tailed Bush-Hen, although New Guinea Flightless-Rail is significantly larger, not as dark and has a longer bill. Similar size to a scrubfowl, but the bill is totally different. Call, a rough, introductory “rak! rak! rak! Followed by a series of upslurred growling sounds repeated constantly.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.