Bahia Antwren
Herpsilochmus pileatus
Small, long-tailed antwren. Males resemble many other antwrens, mostly gray with a black cap, a long white eyebrow, and a black eye-stripe. Females have a streaked crown and a buffy forehead and underparts. Inhabits the middle levels and canopy of coastal forest (restinga), where it forages singly or accompanying mixed-species flocks. Sings a series of 4-7 notes that accelerate gradually and then decelerate slightly at the end.
Identification
The Bahia antwren is 10.5 to 11 cm (4.1 to 4.3 in) long and weighs about 9 g (0.32 oz). Adult males have a black crown and nape, a long white to pale gray supercilium, and a black streak through the eye. The rest of their upperparts are gray with white-edged blackish scapulars and a white patch between them. Their wings are black with white tips on the coverts and white edges on the flight feathers. Their tail is black with white feather tips and white edges on the outermost. Their underparts are white with a gray wash. Adult females have a buffish forehead and black and white streaked crown. Their upperparts are gray with an olive tinge and their underparts white with an ochraceous tinge.
Taxonomy
The Bahia antwren has a rather tortuous taxonomic history. At one time its binomial Herpsilocmus pileatus applied to what is now the caatinga antwren (later H. sellowi and since 2021 Radinopsyche sellowi). What are now the black-capped antwren (H. atricapillus) and creamy-bellied antwren (H. motacilloides) were treated as conspecific with the Bahia antwren. The splitting into three species and the revision of binomials was achieved by the early 2000s. The Bahia and black-capped antwrens are now considered sister species.<p>The Bahia antwren is monotypic.
- Scientific name
- Herpsilochmus pileatus
- Authority
- (Lichtenstein, MHC, 1823)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Thamnophilidae
- Genus
- Herpsilochmus
Range and habitat
The Bahia antwren is found in coastal Bahia, Brazil, from south of Salvador to the area of Transcoso. It inhabits the mid-storey to the canopy of restinga woodlands, generally those on sandy soils. In elevation it ranges from sea level to 840 m (2,800 ft).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Red-legged Cormorant
Poikilocarbo gaimardi
Attractive coastal cormorant; locally fairly common in Humboldt Current. Often seen perched on jetties, inshore rocks, and cliffs associating readily with Guanay Cormorant, pelicans, boobies, and Inca Terns. Mainly feeds in small groups or as scattered individuals, not in huge dense rafts like Guanay Cormorant. Note distinctive big white neck patch, pale scalloping on upperparts, brightly colored bill, and red legs. Immature has more muted pattern than adult.

Chestnut-flanked White-eye
Zosterops erythropleurus
The most migratory of the Asian white-eyes, this minute bird breeds in the boreal woodlands of far northeastern China and Russia and winters in southern China and northern Southeast Asia. Frequently migrates in immense flocks and can often be seen in gatherings of thousands on headlands and islands. Bright yellow-green upper body, white underparts, and striking white eye ring give this species the general white-eye look, but the broad brush-stroke of rufous on the flanks distinguishes it from similar species. Vocalizations consist largely of high, sweet, rising “sweee”s.

Pallid Swift
Apus pallidus
Medium-sized swift, dark overall with a white throat patch. Like Common Swift, nests in buildings and cliff faces, often in coastal regions, and forages over a wide range of habitats. Very similar to Common Swift but with slightly paler plumage overall (plumage tones of both species greatly influenced by lighting), subtly blunter wings, and less deeply forked tail. Shrill screaming call is subtly different from that of Common Swift as well: slightly deeper, and sometimes incorporating a slight “hiccup” at the end. Many dark swifts are not safely identified in the field.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.