Black-fronted White-eye
Zosterops minor
A small bird of foothill and lower montane forest. Olive-green back, yellow throat and under the base of the tail, whitish belly and white eye-ring. Races vary, some with a green face and thin eye-ring, others with black face and a broad eye-ring. Moves in flocks in the canopy. Very similar to New Guinea White-eye, but Black-fronted usually has black around the face and yellow throat more demarcated from its white underparts. Voice, a typical, white-eye warbling song and a descending “piuu” call.
Identification
The black-fronted white-eye (Zosterops chrysolaemus) is a songbird species. It is closely related to the Old World babblers, and its family Zosteropidae might better be included in the Tiimalidae. The black-fronted white-eye was formerly considered a subspecies of the green-fronted white-eye (Zosterops minor), and until it was split as a distinct species, the name "black-fronted white-eye" was also used for Z. minor. It is found in New Guinea. Quite common, it is considered of least concern by the IUCN.
Taxonomy
Genus: Zosterops; Family: Zosteropidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Zosterops minor
- Order
- Passeriformes
- Family
- Zosteropidae
- Genus
- Zosterops
Photos
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.