Solitary Snipe
Gallinago solitaria
A barrel-chested snipe with a dark brown back and frosty-pale face and belly. Breeds in far northern bogs and near streams, where it may even winter if water remains open; the only snipe likely to be seen in this kind of habitat in the colder months. Also winters along rocky streams and artificial canals with flowing water. Much darker and more silvery-gray in coloration than other snipe species, which are a paler brown overall. Flies straight and powerfully; does not zigzag in flight like Common Snipe and Pin-tailed Snipe.
Identification
This is a large and heavy snipe 29–31 cm long with a stocky body and relatively short legs for a wader. Its upperparts, head and neck are streaked and patterned with medium brown stripes and whitish edges to the feathers forming lines down its back. The face is whitish. The breast is ginger-brown and the belly is white with brown barring on the flanks. The brown and black bill is long, straight and fairly slender. The legs and feet are yellowish-olive to yellowish-brown. All plumages are similar, but females average larger.<p>There are two quite similar subspecies. Nominate G. s. solitaria is very widespread. The breeding range of G. s. japonica, which is richer red and less white above, is unknown, but it winters in Japan.<p>The solitary snipe makes a hoarse kensh call as it takes off, and has a far carrying chok-a-chok-a call when displaying.<p>The solitary snipe has a relatively slow, heavy flight.
Taxonomy
Genus: Gallinago; Family: Scolopacidae; Order: Charadriiformes.
- Scientific name
- Gallinago solitaria
- Authority
- Hodgson, 1831
- Order
- Charadriiformes
- Family
- Scolopacidae
- Genus
- Gallinago
Range and habitat
The solitary snipe breeds discontinuously in the mountains of eastern Asia, in eastern Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Mongolia. Many birds are sedentary in the high mountains, or just move downhill in hard weather, but others are migratory, wintering in northeast Iran, Pakistan, northern India, Bangladesh, eastern China, Korea, Japan and Sakhalin.
- Breeding range
- PAL : montane wetlands of c, e Palearctic: Altai and Tien Shan mts. from sc Russia, ne Kazakhstan, nw Xinjiang and n Mongolia e to Kamchatka and ne China
- Non-breeding range
- n OR : montane e Kazakhstan to e Afghanistan, Himalayas, n se Asia, wc, se China, Korean Pen., n, c Japan and Sakhalin and Amurland (se Russia)
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Snow Mountain Robin
Petroica archboldi
A fairly small, localised bird of bare, rocky slopes above the treeline on certain peaks in the Snow Mountains. Overall sooty grey color, paler on the sides and belly, a narrow white band on the forehead and a large red patch on the chest. Perches on rocks from where it scans for prey. Unmistakable in its habitat. Voice, some harsh rasping notes.

Bearded Wood-Partridge
Dendrortyx barbatus
Very elusive, chickenlike bird of humid evergreen forest in foothills and highlands; scarce and very local in eastern Mexico where it is endemic. Usually in pairs or small groups on the forest floor. May be seen beside quiet trails and roads early and late in the day; runs away quickly and rarely flies. Note the blue-gray face and throat, red bill and eyering, and rusty breast. Loud rollicking songs are given mainly early and late in the day and most often reveal its presence.

Coleto
Sarcops calvus
A fairly large bird of forest canopy and more open wooded areas from the lowlands to low elevations in the mountains. Often seen on exposed snags. Pale gray from the back of the neck down the back to the rump and the sides. The rest of the underparts and wings are black. Head mostly covered with bare pink skin. Unmistakable. Voice includes a mixture of clicks, squeals, metallic warbling, and piping notes.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.