Gray-breasted Prinia
Prinia hodgsonii
A small, relatively short-tailed prinia with a fine black bill. Usually found in scrub forests and undergrowth along forest edges and forest clearings. Breeding birds have a distinctive gray breast band, gray upperparts, and no eyebrow. Nonbreeding birds lack a complete breast band and have a short eyebrow. An active bird that often occurs in flocks. It makes a wide variety of sounds including buzzy songs which it sings from high, exposed perches. Nonbreeding birds are similar to Rufescent Prinia, but Gray-breasted Prinias have a shorter eyebrow, more contrast between the pale throat and darker chest, and a different call.
Identification
These 11-to-13-centimetre (4 to 5 in) long warblers have a longish grey tail with graduated feathers that are tipped in white, they have strong pinkish legs and a short black bill. The eye ring is orange. The sexes look alike in most populations except in P .h. pectoralis of Sri Lanka where the female can be told apart by the incomplete breast band. The underparts are buff white and the grey breast band contrasts with the white throat in the breeding season. They have a rufous wing panel and the upperparts are smoky grey during the breeding season and olive brown in the non-breeding period. Non-breeding birds have a short indistinct white supercilium and often lack the breast band. Young birds are like non-breeding adults but more rufous above. The distinctive greyer endemic race in Sri Lanka, P. h. pectoralis, retains the summer-type plumage all year round. Young birds have a pale lower mandible. The tail feathers are shorter in summer than in the non-breeding winter plumage.
Taxonomy
This species was named by James Franklin as Prinia gracilis in 1831 based on a specimen that he obtained on the Ganges between Calcutta and Benares. It was renamed as Prinia hodgsonii by Edward Blyth in 1844 since the name Sylvia gracilis had been in use for the graceful prinia (described earlier in 1823 by Martin Lichtenstein) clashed when treated in the same genus Prinia. It was also described as Prinia adamsi by Jerdon and as Prinia humilis by Hume. This was placed in a separate genus Franklinia by Blyth and this treatment was followed by Jerdon and by others including Hugh Whistler who separated this species from the genus Prinia and placed it in the genus Franklinia which he considered distinct on the basis of having twelve tail feathers rather than ten and in having distinct breeding and non-breeding plumages. The merging of Prinia and Franklinia was supported by H. G. Deignan. The species has a widespread distribution and populations that show distinct plumages have been described as subspecies:
- Scientific name
- Prinia hodgsonii
- Authority
- Blyth, 1844
- Order
- Passeriformes
- Family
- Cisticolidae
- Genus
- Prinia
Range and habitat
This skulking passerine bird is typically found in open woodland, scrub jungle, bushes and hedgerows amidst cultivation. Also found in bamboo jungle, mangrove swamps and reeds. P. h. rufula has been observed in patches of sugarcane near Kathmandu valley.<p>It is a common resident of the Indian peninsula. It migrates slightly south during winter. The distribution extends from Himalayan foothills to Southern India and to eastern Indian states Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Meghalaya and Assam. The species distribution extends to Pakistan, Burma, Vietnam, Sri Lanka and Yunnan province in southern China. Its altitude ranges from plains and goes up to 1000 meters (3280 ft) P. h. hodgsonii and up to 1800 meters (5900 ft) P. h. rufula in Meghalaya.
- Migration
- Vertical migration
Behavior
Migration pattern: Vertical migration.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.