Scallop-breasted Antpitta
Grallaricula loricata
Tiny, plump antpitta with long legs, short bill, and short tail. Chestnut head and brown back; white underparts markedly scalloped black. Throat white or buff with thin darker moustaches. Essentially a much smaller version of Chestnut-crowned Antpitta. Sexes similar. Difficult to see, mostly near the ground in forests with open understory. Locally uncommon in mossy cloud forest rich in palms. When perched, swings its body side-to-side. Easy to detect by voice, a simple, high pitched and descending whistle. Endemic to the Coastal Cordillera of Venezuela.
Identification
The scallop-breasted antpitta (Grallaricula loricata) is a Near Threatened species of bird in the family Grallariidae. It is endemic to Venezuela.
Taxonomy
Genus: Grallaricula; Family: Grallariidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Grallaricula loricata
- Authority
- (Sclater, PL, 1857)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Grallariidae
- Genus
- Grallaricula
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Rusty-belted Tapaculo
Liosceles thoracicus
Unusual long-tailed bird of rainforest understory. Gray above, white below, with a diffuse red-brown breast band and variable black barring. Walks and hops methodically on the ground or in low understory of mature rainforest. Heard more often than seen; listen for a loud, descending series of even paced toots, recalling a tinamou.

Melodious Lark
Mirafra cheniana
A small, compact lark with a small bill and a bold facial pattern with a distinct eyebrow. It has streaky upperparts with a distinct rufous wing panel and a lightly streaked buffy chest that separates the white throat from the creamy-buff belly. Pairs prefer lush grassland with vegetation shorter than 50 centimeters tall and with open spaces between the tussocks. From September to March, breeding males undertake lengthy aerial displays lasting 30-40 minutes, hanging still in the air before dropping and dangling stationary again, singing all the while. The song is made up of melodious whistles and trills, and buzzy notes, sometimes organized into series or repeating phrases, and incorporating a phenomenal repertoire of imitations of other birds. The similar Monotonous Lark is larger than the Latakoo Lark, with a plainer facial pattern, a less distinct eyebrow, and a different song and display.

Squatter Pigeon
Geophaps scripta
A fairly large pigeon with obvious black and white facial markings, and a white stripe up the side of the belly to the shoulder. Pale white underwings (Common Bronzewing has reddish underwings). It occurs in the drier parts of eastern Queensland, where it is much rarer in the south than the north. This species is usually observed on the ground, typically on the side of a dirt road.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.