Great-winged Petrel

Pterodroma macroptera

A medium-sized, bulky dark petrel with a large head and long pointed wings. It often shows a grizzled, gray scaly muzzle around the bill. It flies fast with a flexed wrist and its heavy head angled downward, giving it a characteristic appearance. It breeds on subantarctic islands between the Tristan group and western Australia, dispersing across the southern oceans between 30 and 50°S, where it is a deep ocean specialist. Several species are similar to Great-winged Petrel. Gray-faced Petrel, sometimes considered the same species, breeds off New Zealand and is almost identical except for a more extensive grizzled face patch. The smaller Kerguelen Petrel has a more contrasting silvery underwing. The gadfly petrels mostly have more pale patterning on the underwing or belly and lack the bulkiness of Great-winged Petrel.

Identification

This is a large seabird, with a body length of 42–45 cm. The bird is completely dark brown except for a variable patch of white near the base of the bill, which is black.<p>It is separated from sooty shearwater and short-tailed shearwater by the all-dark underwing, the thick, stubby bill, and different jizz. The similar flesh-footed shearwater has a light, pinkish bill. Petrels in the genus Procellaria are larger and have a less bounding flight.

Taxonomy

This species was formerly treated as containing two subspecies - P. m. macroptera and P. m. gouldi, the latter of which is endemic to New Zealand. As of 2014, the latter is recognized as a species in its own right, the grey-faced petrel (Pterodroma gouldi). In 2016 further research was published supporting the full species status of the grey-faced petrel.

Scientific name
Pterodroma macroptera
Authority
(Smith, A, 1840)
Order
Procellariiformes
Family
Procellariidae
Genus
Pterodroma

Range and habitat

The great-winged petrel breeds in the Southern Hemisphere between 30 and 50 degrees south with colonies on Tristan da Cunha, Gough Island, the Crozet Islands, the Prince Edward Islands, the Kerguelen Islands and on the coasts of southern Australia. It is a rare vagrant to the Pacific Ocean off the coast of California, United States.

Breeding range
SO : subtropical to temperate is. from Tristan da Cunha and Gough (sc Atlantic Ocean) to Kerguelen Is. (se Indian Ocean) and islets off sw Australia
Non-breeding range
subtropical to temperate South Atlantic and South Indian oceans to s African and w Australian waters
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Other Birds

Red-legged Honeycreeper

Red-legged Honeycreeper

Cyanerpes cyaneus

Small, warbler-like tanager of tropical lowlands. Favors forest edge, woodland, and semi-open areas with taller trees. Often occurs in small groups, sometimes larger flocks, usually in the canopy of flowering trees, where it probes for nectar with its long bill. Red legs are bright on male, dullest on young birds. Male is blue in breeding plumage, with a turquoise cap; female and non-breeding male are greenish overall with faint streaking on the chest. In flight, the underside of the wings flash bright sulphur-yellow.

Guadeloupe Woodpecker

Guadeloupe Woodpecker

Melanerpes herminieri

A medium-sized, shy woodpecker that occupies most wooded habitats including mangrove swamps. This is a striking species, clothed nearly entirely in glossy black, save for the deep crimson belly and chest on many individuals. No similar species within range. Calls include harsh, scratchy “rarrrrr” and rapid “cht, cht, cht, cht…”

Black-capped Gnatcatcher

Black-capped Gnatcatcher

Polioptila nigriceps

Long-tailed little bird of dry forest and scrub in northwest Mexico. Found as singles, pairs, or family groups, usually foraging at low to middle levels. Breeding plumage male (March–August) has black cap, but other plumages very similar to Blue-gray Gnatcatcher, a common migrant throughout the range of Black-capped. These species best separated by call note: Black-capped has lower and rougher call than mew of Blue-gray. Also note Blue-gray often has a pinkish base to its smaller bill (gray on Black-capped), a more distinct white eyering (face a little more "open" on Black-capped), and a shorter, less strongly graduated tail.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.