Tibetan Sand-Plover
Anarhynchus atrifrons
Medium-sized plover with a pale throat, brown back, and white belly. Breeding adults have a black mask and a bright orange chest and neck; males average brighter than females. Non-breeding and immature birds are brownish above and white below, with a variable white forehead and eyebrow. Compare with slightly larger Greater Sand-Plover; Tibetan is proportionally smaller-headed and darker-legged, and its shorter bill has a slight bulge at the tip. Smaller Kentish Plover can be similar in non-breeding plumage; Tibetan is taller and longer-legged, without Kentish’s strong white neck band. Very difficult to distinguish from Siberian Sand-Plover, especially nonbreeding and immature birds, though identification can often be presumed by range. In breeding plumage, note the more extensive black mask of Tibetan, typically lacking the white spot on the forehead of Siberian. In nonbreeding plumage, look for a generally broken breast band and clean white flanks in Tibetan. In areas of overlap many birds best left unidentified. Breeds on margins of high-elevation lakes and rivers in China and Mongolia; winters on coastal mudflats, beaches, and inland lakes from Africa to Indonesia.
Identification
Medium-sized plover with a pale throat, brown back, and white belly. Breeding adults have a black mask and a bright orange chest and neck; males average brighter than females. Non-breeding and immature birds are brownish above and white below, with a variable white forehead and eyebrow. Compare with slightly larger Greater Sand-Plover; Tibetan is proportionally smaller-headed and darker-legged, and its shorter bill has a slight bulge at the tip. Smaller Kentish Plover can be similar in non-breeding plumage; Tibetan is taller and longer-legged, without Kentish’s strong white neck band. Very difficult to distinguish from Siberian Sand-Plover, especially nonbreeding and immature birds, though identification can often be presumed by range. In breeding plumage, note the more extensive black mask of Tibetan, typically lacking the white spot on the forehead of Siberian. In nonbreeding plumage, look for a generally broken breast band and clean white flanks in Tibetan. In areas of overlap many birds best left unidentified. Breeds on margins of high-elevation lakes and rivers in China and Mongolia; winters on coastal mudflats, beaches, and inland lakes from Africa to Indonesia.
Taxonomy
Genus: Anarhynchus; Family: Charadriidae; Order: Charadriiformes.
- Scientific name
- Anarhynchus atrifrons
- Authority
- (Wagler, 1829)
- Order
- Charadriiformes
- Family
- Charadriidae
- Genus
- Anarhynchus
Range and habitat
Breeding range: PAL : inland c Asia and Tibetan Plateau. Non-breeding range: e, s Africa, Indian Ocean islands and Indian subcontinent to coastal s China, se Asia, Greater Sundas and Sulawesi.
- Breeding range
- PAL : inland c Asia and Tibetan Plateau
- Non-breeding range
- e, s Africa, Indian Ocean islands and Indian subcontinent to coastal s China, se Asia, Greater Sundas and Sulawesi
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.