Black Swan

Cygnus atratus

Unmistakable large black swan with a red bill. When swimming this species is almost entirely black. Wings show extensive white flight feathers when flying. Juveniles are similar but dark-gray. In Australia, compare with Magpie Goose, which has white belly, and white underwing with black tips. Typically found along inland waterways, rivers, sewage ponds, and coastal lagoons and inlets. Sometimes flocks together in enormous numbers on large wetlands.

Identification

Black swans are black-feathered birds, with white flight feathers. The bill is bright red, with a pale bar and tip; and legs and feet are greyish-black. Cobs (males) are slightly larger than pens (females), with a longer and straighter bill. Cygnets (immature birds) are a greyish-brown with pale-edged feathers.<p>Mature black swans measure between 110 and 142 centimetres (43 and 56 in) in length and weigh 3.7–9 kilograms (8.2–19.8 lb). Their wing span is between 1.6 and 2 metres (5.2 and 6.6 ft). The neck is long (relatively the longest neck among the swans) and curved in an "S"-shape.<p>The black swan utters a musical and far reaching bugle-like sound, called either on the water or in flight, as well as a range of softer crooning notes. It can also whistle, especially when disturbed while breeding and nesting.<p>When swimming, black swans hold their necks arched or erect and often carry their feathers or wings raised in an aggressive display. In flight, a wedge of black swans will form as a line or a V, with the individual birds flying strongly with undulating long necks, making whistling sounds with their wings and baying, bugling or trumpeting calls.<p>The black swan is unlike any other Australian bird, although in poor light and at long range it may be confused with a magpie goose in flight. However, the black swan can be distinguished by its much longer neck and slower wing beat.<p>One captive population of black swans in Lakeland, Florida has produced a few individuals which are a light mottled grey colour instead of black. White black swans are also known to exist; these individuals, which are leucistic, are believed to occur rarely in the wild.

Taxonomy

Genus: Cygnus; Family: Anatidae; Order: Anseriformes.

Scientific name
Cygnus atratus
Authority
(Latham, 1790)
Order
Anseriformes
Family
Anatidae
Genus
Cygnus

Range and habitat

The black swan is common in the wetlands of southwestern and eastern Australia and adjacent coastal islands. In the south west its range encompasses an area between North West Cape, Cape Leeuwin and Eucla; while in the east it covers a large region bounded by the Atherton Tableland, the Eyre Peninsula and Tasmania, with the Murray Darling Basin supporting very large populations of black swans. It is uncommon in central and northern Australia.<p>The black swan's preferred habitat extends across fresh, brackish and salt water lakes, swamps and rivers with underwater and emergent vegetation for food and nesting materials. It also favors permanent wetlands, including ornamental lakes, but can also be found in flooded pastures and tidal mudflats, and occasionally on the open sea near islands or the shore.<p>The black swan was once thought to be sedentary, but is now known to be highly nomadic. There is no set migratory pattern, but rather opportunistic responses to either rainfall or drought. In high rainfall years, emigration occurs from the south west and south east into the interior, with a reverse migration to these heartlands in drier years. When rain does fall in the arid central regions, black swans will migrate to these areas to nest and raise their young. However, should dry conditions return before the young have been raised, the adult birds will abandon the nests and their eggs or cygnets and return to wetter areas.<p>The black swan, like many other water fowl, loses all its flight feathers at once when it moults after breeding and is unable to fly for about a month. During this time it will usually settle on large, open waters for safety.<p>The species has a large range, with figures between 1 and 10 million km2 given as the extent of occurrence. The current global population is estimated to be up to 500,000 individuals. No threat of extinction or significant decline in population has been identified with this numerous and widespread bird.<p>Black swans were first seen by Europeans in 1697, when Willem de Vlamingh's expedition explored the Swan River, Western Australia.<p>Before the arrival of the Māori in New Zealand, a related species of swan known as the New Zealand swan had developed there, but was apparently hunted to extinction. In 1864, the Australian black swan was introduced to New Zealand as an ornamental waterfowl and populations are now common on larger coastal or inland lakes, especially Rotorua Lakes, Lake Wairarapa, Lake Ellesmere / Te Waihora, and the Chatham Islands. Black swans have also naturally flown to New Zealand, leading scientists to consider them a native rather than exotic species, although the present population appears to be largely descended from deliberate introductions.<p>The black swan is also very popular as an ornamental waterbird in western Europe, especially Britain, and escapees are commonly reported. As yet, the population in Britain is not considered to be self-sustaining and so the species is not afforded admission to the official British List, but the Wildfowl and Wetlands Trust have recorded a maximum of nine breeding pairs in the UK in 2001, with an estimate of 43 feral birds in 2003–2004.A small population of black swans exists on the River Thames at Marlow, on the brook running through the small town of Dawlish in Devon, near the River Itchen, Hampshire, and the River Tees near Stockton on Tees. The Dawlish population is so well associated with the town that the bird has been the town's emblem for forty years.<p>There are also wild populations in Japan, having originally been imported during 1950–1960.<p>Black swans have been reported in Florida, but there is no evidence that they are breeding; persistent sightings may be due to continual releases or escapes. Orange County, California reported black swans in Lake Forest, Irvine and Newport Beach on October 5, 2020, and Santa Ana in December 2021 in the “Versailles on the Lake” apartment community. The "Lake Forest Keys” community bought the original swans about eight to ten years ago and since then there have been many births and gaggles from the original couple" according to a report in the Orange County Register. Black swans formerly resided in the vicinity of Lake Junaluska, a large lake in Waynesville, North Carolina.<p>Black swans can also be found in mainland China. In 2018, one group of swans was introduced to the Shenzhen University campus on an artificial lake in Guangdong Province.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

New Britain Friarbird

New Britain Friarbird

Philemon cockerelli

A large brown honeyeater with a long dagger-like bill, a dark head, a contrastingly pale neck and underparts, and a dark area of naked facial skin. Juvenile shows a yellow-washed breast and olive-washed wings and tail. Found singly and in small groups in canopy of habitats from lowlands to foothills, including forest, edges, clearings, and plantations. Restricted to the Bismarck Archipelago. Distinguished from Bismarck Honeyeater  by lack of pale eye-ring, pale underparts and neck, and dark facial skin. Calls include a fluty, oriole-like “chewik-chow” with a lower-pitched second note, a sharp “chow,, and a crow-like “kra.”

Cactus Canastero

Cactus Canastero

Pseudasthenes cactorum

Drab brownish-gray bird found only on arid Andean slopes and coastal hills in western Peru. Lacks strong field marks, but note the orange chin, faint eyebrow, and small amount of chestnut in wings and tail. It is paler and browner than Canyon Canastero. Very similar to Cordilleran Canastero, but with a very different habitat preference and song. Found in sparsely vegetated areas with columnar cacti, in which it nests. Frequently cocks its tail up. Typical song is a very fast trill that turns into a slower rattle at the end.

African Oystercatcher

African Oystercatcher

Haematopus moquini

A plump, coastal shorebird that is glossy black in plumage with salmon-red legs and reddish eye, eye-ring, and bill. The juvenile is duller, with pink-brown bill and grayish-pink legs. Conspicuous on rocky coastlines and sandy shores, where it feeds on invertebrates like mussels, limpets, and worms. It is often first detected by its distinctive, high-pitched piping “pleek” and “peeka-peeka” alarm calls. Similar Eurasian Oystercatcher differs from African Oystercatcher by its white belly and throat.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.