Dusky-tailed Canastero
Pseudasthenes humicola
Fairly common but easily overlooked in lowlands and foothills of central Chile. Found in matorral, scrub and adjacent semiopen areas with bushes. Presence can be revealed by bulky stick nests placed in bushes. Fairly skulking, keeping mainly to bushes and other cover, but also runs well on the ground, tail held cocked; often in pairs. Plumage relatively distinctive with whitish eyebrow, buffy to cinnamon flanks, and dark tail. Northern desert populations are paler and grayer overall while southern populations in humid areas are darker overall.
Identification
The dusky-tailed canastero is 14 to 16 cm (5.5 to 6.3 in) long and weighs 18 to 24 g (0.63 to 0.85 oz). The sexes have the same plumage. Adults of the nominate subspecies have a narrow whitish supercilium on an otherwise dark gray-brown face with faint paler streaks. Their crown is dark brown, their back a slightly paler brown, and paler brown rump and uppertail coverts that have a rufescent tinge. Their wings are mostly the same brown as the back with dull rufous on the shoulder. Their tail's central feathers are also mostly the same brown as the back with dark fuscous tips; the rest of the feathers are fuscous blackish. Their throat is whitish with black flecks, their upper breast whitish with black streaks, their lower breast brownish gray with faint pale streaks, their belly paler unstreaked brownish gray, their flanks rufescent brown, and their undertail coverts darker rufous-brown. Their iris is dark brown, their maxilla dull black, their mandible bluish gray with a black tip, and their legs and feet greenish to gray. Juveniles have a more rufous rump than adults, with less streaking on the underparts more rufescent on the tail. Compared to the nominate, subspecies P. h. goodalli has more streaks on its face, a darker crown, less visible streaks on its breast, and brighter cinnamon on its shoulder, flanks, and undertail coverts. P. h. polysticta is very like the nominate but with duller brown flanks and undertail coverts and more spotting on the underparts.
Taxonomy
The dusky-tailed canastero was originally described as Synallaxis humicola and subsequently placed in genera Siptornis, Thripophaga, and Asthenes by various authors and taxonomic systems. Beginning in about 2010 it and three other members of Asthenes were moved to the newly coined genus Pseudasthenes.<p>The dusky-tailed canastero has three subspecies, the nominate P. h. humicola (Kittlitz, 1830), P. h. goodalli (Marin, Kiff & Peña, 1989), and P. h. polysticta (Hellmayr, 1925).
- Scientific name
- Pseudasthenes humicola
- Authority
- (Kittlitz, 1830)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Furnariidae
- Genus
- Pseudasthenes
Range and habitat
The dusky-tailed canastero is endemic to Chile. Subspecies P. h. goodalli is the northernmost. It is found in the southwestern part of the Antofagasta Region in the north of the country. The nominate subspecies is found from the Atacama Region south into the northern part of the Maule Region. At least one historical record in western Argentina leads The International Ornithological Committee to include "Argentina (?)" as part of its range, but that record has not been accepted by the South American Classification Committee of the American Ornithological Society or the Clements taxonomy. Subspecies P. h. polysticta is found from southern Maule south to the Araucanía Region.<p>The dusky-tailed canastero's habitat varies geographically. In the northern part of its range it is found in desert with some shrubs and the edges of dry forest near the coast, and very locally inland in valleys with some vegetation. In the central and southern parts of its range it extends from near the coast up to about 1,800 m (5,900 ft) in the piedmont foothills. There it inhabits semi-arid steppe landscapes with many bushes and the edges of forests as well. In all parts of its range it shuns populated areas.
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.