Pale-breasted Spinetail
Synallaxis albescens
Small, long-tailed bird that tends to stay hidden. Difficult to see well unless singing, when it can perch more conspicuously. Overall pale gray-brown with rufous wings and crown. Similar to Slaty Spinetail but paler especially on the throat. Found in weedy, tangled undergrowth in fields and edges of secondary growth. Distinctive song: a harsh sneezing “achoo…achoo…achoo” repeated over and over.
Identification
The pale-breasted spinetail is 13 to 16 cm (5.1 to 6.3 in) long and weighs 9 to 17 g (0.32 to 0.60 oz). It is slightly smaller and has a shorter bill than most other members of genus Synallaxis. The sexes have the same plumage. Adults of the nominate subspecies S. a. albescens have a pale brownish gray face with an even paler line through the eye. Their forehead is olive grayish brown and their crown dark rufous, often with slight mottling. Their back, rump and uppertail coverts are olive-brown. Their wing coverts are rufous and their flight feathers tawny-brownish. Their tail is olive-brown with a variable rufescent tinge on the outer feathers; it is graduated and the feathers have somewhat pointed tips. Their throat is whitish with black flecks in its lower part. Their breast is pale buffy gray, their belly a paler buffy gray, and their flanks and undertail coverts browner than the belly. Their iris is yellowish to light brown or brown, their maxilla black to dark gray, their mandible blackish to gray (sometimes with a dark tip to the gray), and their legs and feet yellowish brown to grayish olive or brownish yellow. Juveniles have a brownish gray crown, and compared to adults they have paler and more rufescent upperparts, an almost white throat, and paler underparts with an almost white center to the belly.<p>The other 10 subspecies of the pale-breasted spinetail differ from the nominate and each other thus:
Taxonomy
The pale-breasted spinetail's taxonomy is in flux. The International Ornithological Committee (IOC) recognizes these 11 subspecies:<p>The Clements taxonomy recognizes two more subspecies, S. a. hypoleuca (Ridgway, 1909) and S. a. griseonota (Todd, 1948). The IOC includes hypoleuca within latitabunda and griseonota within inaequalis. BirdLife International's Handbook of the Birds of the World does not recognize the two Clements entries nor trinitatis.<p>What is now the dark-breasted spinetail (S. albigularis) was previously treated by some authors as conspecific with the pale-breasted spinetail. Some now treat them as sister species.<p>This article follows the IOC 11-subspecies model.
- Scientific name
- Synallaxis albescens
- Authority
- Temminck, 1823
- Order
- Passeriformes
- Family
- Furnariidae
- Genus
- Synallaxis
Range and habitat
The subspecies of the pale-breasted spinetail are found thus:<p>The pale-breasted spinetail inhabits a wide variety of open grassy landscapes. These include savanna, cerrado, campo rupestre, shrub-steppe, brushy areas in woodlands, pastures, and the edges of secondary forest, marshes, and roadsides. In elevation it is generally found below 1,500 m (4,900 ft). In Central America it occurs below 1,250 m (4,100 ft) and in Colombia up to 1,800 m (5,900 ft).
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Rufous-tailed Flatbill
Ramphotrigon ruficauda
Smallish flycatcher, characteristic of forests on sandy soils and seasonally flooded forests. Heard more often than seen. Best told by bright rufous tail and flight feather edges contrasting with greenish-brown body. Singles or pairs inhabit the mid-story of tall forest and typically do not associate with other species. Sits upright and sallies to foliage for insects. In western Amazonia, told from Dusky-tailed Flatbill by clearer (less mottled) breast and extensive rufous in wings and tail. Voice is a single, lazy whistle, with characteristic strong inflection in the middle.

Double-striped Thick-knee
Hesperoburhinus bistriatus
Large and bizarre shorebird of lowland dry grassland and savannas, usually found in pairs or small groups. Active mainly at night (note the big, yellow, owl-like eyes). During the daytime, usually seen standing or sitting quietly, often in the shade of small trees or bushes. Note cryptic, overall pale sandy plumage, double stripes on the head, and long yellow legs.

Magpie Mannikin
Spermestes fringilloides
Large waxbill with a big bill. Shows a black head, brown back, and black scallops along the sides of the breast. Found in bamboo, moist scrub, moist cultivation, lush savanna, and forest edge. Quite scarce across most of its range. Call is a descending “teeiw”. Superficially similar to Bronze Mannikin but larger and bigger-billed, with an all-black head and distinctive scallops along the breast sides.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.