Bates's Swift

Apus batesi

A small, entirely blackish swift with a slightly dusky throat and a deeply forked tail. Flies rapidly over lowland forest, occasionally gliding briefly. Most often found over lowland forests, where it nests in abandoned swallow nests such as those of Forest Swallow. In profile, similar to African Palm-Swift or Scarce Swift, but Bates’s Swift has wider wings and a bigger body, and is overall much darker.

Identification

Bates's swift is a small, slender swift with a deeply forked tail which is often held closed to form a point. It has a glossy black plumage with an indistinct pale patch on the throat. It is normally silent but makes a high-pitched trill near the nest. They are 14 cm in length.

Taxonomy

Recent molecular studies have placed this species in a clade with white-rumped swift, horus swift, house swift and little swift.<p>Its common name and Latin binomial commemorate George Latimer Bates (1863–1940), an American naturalist who traveled in West Africa.

Scientific name
Apus batesi
Authority
(Sharpe, 1904)
Order
Apodiformes
Family
Apodidae
Genus
Apus

Range and habitat

Bates's swift is found from Liberia and Guinea then patchily eastwards to Ghana, Nigeria and Cameroon, south to Gabon and the northern Congo. Its presence in Sierra Leone is unconfirmed, as are reports from the eastern democratic Republic of Congo. Bates's swift is a rainforest species and is found in areas close to cliffs and crags.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Other Birds

Yellow-crested Helmetshrike

Yellow-crested Helmetshrike

Prionops alberti

A distinctive black helmetshrike with a bright yellow crown and crest, orange eye-rings, and pink legs and feet. A rare and threatened species restricted to four locations in the Democratic Republic of the Congo, found in pairs and small groups at middle levels and in the canopy of Albertine Rift montane forest. Somewhat similar dark starlings and drongos lack yellow on the head. Poorly known vocalizations are described as a varied bubbling, chattering, and piping and a repeated loud melodious “tlu-uk.” 

Purple Indigobird

Purple Indigobird

Vidua purpurascens

Nest parasite that lays its eggs in the nests of Jameson’s Firefinch. Breeding males are glossy purplish-black, with a pale brownish panel in the wings, while females and non-breeding males are streaky and brown on the back and pale below, with a bold facial pattern. The bill is whitish and the legs very pale pink. Found in forest edge, cultivation, thick woodland, and scrub. Mimics the vocalizations of its host firefinches: a fast trill. Extremely similar to Variable Indigobird. In South Africa, separated by its pale pinkish legs. Elsewhere, breeding males probably slightly more glossy but only separated with certainty by hearing mimicked vocalizations of host species.

Canada Warbler

Canada Warbler

Cardellina canadensis

Spiffy warbler found in boggy areas. Blue-gray above and yellow below with distinctive yellow spectacles and necklace of black streaks. Legs are pale orange. Females show fainter necklace than males. Typically found in low vegetation, especially wet woods and thickets. Nests on the ground. Feeds on insects. One of the longest-distance migrant warblers; winters in South America.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.