Brown Shrike

Lanius cristatus

Medium-sized shrike with a slender black mask and rufous-brown rump and tail. Plumage varies across range: “Japanese” has the warmest rufous tones, “Philippine” has a gray-washed head and back, and “Brown” averages in between. Averages stronger-billed in appearance than other medium-sized “brownish” shrikes. Male’s repetitive song often incorporates imitations of other birds. Most common call is a dry “ch-ch-ch.” Favors open forests and fields with scattered trees and bushes; often in parks and gardens.

Identification

This shrike is mainly brown on the upper parts and the tail is rounded. The black mask can be paler in winter and has a white brow over it. The underside is creamy with rufous flanks and belly. The wings are brown and lack any white "mirror" patches. Females tend to have fine scalloping on the underside and the mask is dark brown and not as well marked as in the male. The distinction is not easy to use in the field but has been tested with breeding birds in Japan where the female can be identified from the presence of a brood patch. The use of multiple measurements allows discrimination of the sex of about 90% of the birds. Subspecies lucionensis has a grey crown shading into the brown upperparts and the rump appears more rufous than the rest of the upper back. The tail is more brownish and not as reddish as in the red-backed shrike. Younger birds of lucionensis have a brown crown and lack the grey on the head. Subspecies superciliosus has a broad white supercilium and a richer reddish crown. The tail is redder and tipped in white.<p>A number of confusing forms are known from central Asia where the populations of cristatus, isabellinus and collurio overlap. The taxonomy has been in a state of flux and some forms such as phoenicuroides formerly considered as subspecies of L. cristatus have been moved to the species L. isabellinus. Subspecies lucionensis has been recorded interbreeding with superciliosus in Ishikawa, Japan while superciliosus has interbred with Lanius tigrinus in central Japan.

Taxonomy

In 1747 the English naturalist George Edwards included an illustration and a description of the brown shrike in the second volume of his A Natural History of Uncommon Birds. He used the English name "The Crested Red, or Russit Butcher-Bird". Edwards based his hand-coloured etching on a specimen that had been sent from Bengal to the silk-pattern designer Joseph Dandridge in London. When in 1758 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the tenth edition, he placed the brown shrike with the other shrikes in the genus Lanius. Linnaeus included a brief description, coined the binomial name Lanius cristatus and cited Edwards' work. The specific epithet is Latin meaning "crested" or "plumed".<p>Four subspecies are recognised:

Scientific name
Lanius cristatus
Authority
Linnaeus, 1758
Order
Passeriformes
Family
Laniidae
Genus
Lanius

Range and habitat

The nominate form breeds in northern Asia from Mongolia to Siberia and winters in South Asia, Myanmar and the Malay Peninsula. The race confusus described from the same region is not well marked but is said to have a wider white brow and paler upperparts and is sometimes included within the nominate population. Subspecies superciliosus (sometimes called the Japanese shrike) breeds on the islands of Sakhalin, Kuril and Japan and winters in Hainan, Sumatra, Java, and the Sundas. Subspecies lucionensis, sometimes known as the Philippine shrike (local names: tarat or pakis-kis), breeds in Korea and eastern China wintering mainly in Taiwan and the Philippines but also on the Andaman Islands and in peninsular India. Stuart Baker suggested that the species may breed in the Cachar Hills of Assam but the idea was questioned by Claud Buchanan Ticehurst.<p>This species is rare in Europe and vagrants have been recorded in the United States and Canada.

Breeding range
PAL : c, e Russia, Mongolia, e China to Japan
Non-breeding range
India to e China, Philippines, and e Indonesia
Migration
Complete migrants

Behavior

Migration pattern: Complete migrants.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Black-winged Lapwing

Black-winged Lapwing

Vanellus melanopterus

Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager

Rufous-winged Tanager

Tangara lavinia

Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar

Budgerigar

Melopsittacus undulatus

Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.

Brown Shrike | BirdLens