Rufous-throated Fulvetta

Schoeniparus rufogularis

Smartly patterned small brown forest-dweller. Warm russet-brown above with smudgy gray-brown underparts. Clean white eyebrow and throat contrast sharply with an orange-brown “chinstrap” and a warm brown crown bounded by black stripes. Active in dense undergrowth, frequently traveling with other species in mixed flocks. Generally not as bold as other small fulvettas, and does not clamber around in the open on exposed trunks and branches. Song is a melodiously bright and brief “chewee-chewee-peeta!” Calls include an explosive “chom-wit!” and softer whistling and churring. 

Identification

The rufous-throated fulvetta (Schoeniparus rufogularis) is a species of bird in the family Pellorneidae. It is found in southeastern Asia from the Himalayas through Indochina to southwestern Cambodia. Its natural habitat is subtropical or tropical moist lowland forest.

Taxonomy

Genus: Schoeniparus; Family: Pellorneidae; Order: Passeriformes.

Scientific name
Schoeniparus rufogularis
Authority
(Mandelli, 1873)
Order
Passeriformes
Family
Pellorneidae
Genus
Schoeniparus

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend
unknown

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Solomons Rufous Fantail

Solomons Rufous Fantail

Rhipidura rufofronta

Small, active songbird with long, pale-tipped tail and warm brownish-orange on the forehead, rump, and tail base. Varies throughout range in the Solomons; all are brown above and pale below, with a black-speckled breast. Birds on Uki Island stand out in having a black throat, while birds on Santa Ana and San Cristobal (Makira) average paler, brighter brown on the back. Inhabits wooded habitats from the coast up into the mountains. High-pitched, tinkling song often has a descending quality. Formerly grouped with other closely related species under “Rufous Fantail.”

Chestnut-capped Thrush

Chestnut-capped Thrush

Geokichla interpres

Shy and seldom-seen jewel of a thrush. Note dark chestnut hood, gray back, and sharply-patterned black-and-white wing patches. Found in forested areas from lowlands up into foothills. Most often forages on the ground but will visit fruiting trees. Song is a series of widely-spaced chirrups, whistles, and twanging notes.

Sri Lanka Junglefowl

Sri Lanka Junglefowl

Gallus lafayettii

Wild chickenlike bird. Male is burnt orange with dark streaks, cockerel-like glossy black tail, and a prominent red comb marked with yellow on the crown. Gray-brown female has white streaks and prominent barring on its wings. Terrestrial, found in pairs or small groups in forests of lowlands and highlands over much of Sri Lanka. Generally keeps to cover. Only confusion is with domestic chicken; note lack of white at tail base, and yellow marking on comb of males, and bars in wings of females in Sri Lanka Junglefowl. Song a harsh “chyok-cher-chow”. Also stuttering “kik-kik-kik-kik” notes.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.