Orange-fronted Barbet

Capito squamatus

Chunky black and white bird with a stout bill. Ranges in lowland and foothill rainforest west of the Andes in Ecuador and far southwestern Colombia. Note orange forehead and large white spots on the lower back. Male has white underparts with streaked flanks; female has black throat and breast, and white scaling on the back. Male can be distinguished from Five-colored Barbet by white underparts, crown, and nape. Typically stays high in the canopy, where it joins mixed-species flocks of tanagers and other small birds.

Identification

The orange-fronted barbet is 16 to 18 cm (6.3 to 7.1 in) long and weighs 56 to 64 g (2.0 to 2.3 oz). The male has a white crown and an orange to red forecrown (the "front"). Its head except for the chin and its upperparts are black; white on some wing feathers remain visible when they are folded. Its underside from chin to the belly are yellowish white, sometimes with an orange tinge. Its flanks usually have light black spotting and the vent area is black. The female's front is yellow-orange; the rest of its head, its throat, and chest are black. Its black back has fine white markings on the wing-coverts.

Taxonomy

The orange-fronted barbet is monotypic. It and the spot-crowned barbet (Capito maculicoronatus) are sister species and may form a superspecies.

Scientific name
Capito squamatus
Authority
Salvin, 1876
Order
Piciformes
Family
Capitonidae
Genus
Capito

Range and habitat

The orange-fronted barbet is found from El Oro Province in southwestern Ecuador north into Nariño Department in extreme southwestern Colombia. There it inhabits wet lowlands and hill country, using primary and secondary forest and their edges as well as more open areas such as farms, orchards, and pastures with trees. In elevation it usually ranges from sea level to 800 m (2,600 ft) but can be found up to 1,500 m (4,900 ft) in some areas.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

Great Black-backed Gull

Great Black-backed Gull

Larus marinus

The largest gull in the world. Huge, bulky, and large-billed. Adults have dark black backs and pale pink legs. Nonbreeding adults have very limited streaking on the head. Takes four years for immatures to reach adult plumage; intermediate plumages are often mottled and messy. Tends to look colder-toned overall, with more checkered upperparts and a whiter head than other immature gulls. Always note large size and thick bill. Most common along the coasts of the northeastern U.S. and Europe, but also occurs on large lakes (especially the Great Lakes). Often gathers in mixed flocks with other large gulls on beaches and mudflats.

Black-billed Hanging-Parrot

Black-billed Hanging-Parrot

Loriculus bonapartei

A very small forest parrot endemic to the Sulu Archipelago. Overall green in color with a red forehead and rump, a dark bill, orange legs, and a small orange patch on the back of the head. Male has variable amounts of orange or red on the crown and a large orange chest patch, whereas the female has a bluish face. Note the long, pointed upper bill. Similar in length to Guaiabero, but longer-tailed and smaller-bodied. Voice includes a pulsing series of three or more notes: “tsik-tsik-tsik!”

Hawaiian Coot

Hawaiian Coot

Fulica alai

The only coot in the Hawaiian Islands. Similar in appearance to American Coot, but the frontal shield above the bill is larger and more bulbous. Shield may be white or dark reddish-brown. Distinguished from Common Gallinule by white frontal shield, gray feet and legs, and lobed toes. Occurs in wetlands, lakes, ponds, marshes, canals, and golf courses. Often grazes in grassy areas adjacent to wetlands.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.