Socotra Buzzard

Buteo socotraensis

A typical medium-sized brown-and-white buzzard that was only recognized as distinct in 2010. The underparts are whitish buff with heavily streaked underparts (lighter on the throat). Underwings display significant contrast, with pale primaries and secondaries standing out against black 'wrists' and rusty 'wingpits'. Juveniles are buffier and less heavily streaked. Uncommon resident endemic to Socotra, mostly between 150–800m, preferring ravines and cliffs; other buzzards are vagrants. Calls like other buzzards.

Identification

The Socotra buzzard measures 45 cm in length. Adults typically have yellow-white abdomen and breast. They display fine brown streaking on their throat and breast, with the streaking being heavier on breast, abdomen, flanks, and thighs. Certain individuals display a white throat and upper breast. The species exhibits short, compact wings with a length of approximately 358 mm, a tail length of 188.5 mm, and a tarsus length of 65.19 mm. There is little difference in plumage between adults and juveniles, the main difference being in the intensity of the streaking on the underparts

Taxonomy

Although the species has been observed for more than 110 years, it wasn't recognized as an official species until 2010. Prior to that, it was assumed to be the same species as B. buteo. There has been much debate about the taxonomic position of the Socotra buzzard. It is genetically closest to the taxa rufinus and bannermani, but its plumage is most similar to the taxa trizonatus/oreophilus.

Scientific name
Buteo socotraensis
Authority
Porter & Kirwan, 2010
Order
Accipitriformes
Family
Accipitridae
Genus
Buteo

Range and habitat

Buteo socotraensis is found only on the island of Socotra, Yemen. The species lives in foothills and plateaux of the island, as well as places where one can find deep ravines. It is usually found at altitudes between 150–800 m. The species requires cliffs to nest, as it does not seem to be dependent on trees. As such, it has been observed that it might compete for nesting grounds with other bird species such as vultures, ravens, and falcons. According to the most recent population surveys, it has been suggested that there are fewer than 500 individuals on the island.

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: declining.

Population trend
declining

Photos

Distribution

Other Birds

Amethyst Brown-Dove

Amethyst Brown-Dove

Phapitreron amethystinus

A medium-sized dove of foothill and montane forest. Brown on the upperparts, head, and chest, with a grayish belly and pale gray corners to the tail. Note the pale streak under the eye and the bare pink facial skin in front of and behind it. Similar to White-eared Brown-Dove, but Amethyst has purplish iridescence on the back of the neck and pale buff under the base of the tail. Voice includes a deep “hoop,” given singly or in series of two or three. Also gives a deep growling sound.

Oxapampa Antpitta

Oxapampa Antpitta

Grallaria centralis

Medium-sized antpitta described to science in 2020. It inhabits high elevation cloud forest along the east slope of the Andes in central Peru. Plumage is mostly chestnut brown with a pale patch on the belly. It does not show a distinct eyering or any gray in the crown, which helps to separate it from similar antpittas in the region. Voice is also very useful; songs include a single whistle repeated every four to five seconds as well as a quick, descending series. Usually stays low inside tangles where it is hard to see.

Indian Roller

Indian Roller

Coracias benghalensis

A brightly colored bird with various shades of blue on the wings, tails, and belly that are often more prominent in flight. Note the longitudinal white streaks on the throat and breast. Indochinese Roller has a purple-blue breast, a darker olive back, and is generally darker blue. Generally silent, but more vocal in breeding season with harsh calls. Prefers open areas, including agricultural landscapes, sitting on exposed perches including electric wires, occasionally pumping its tail slowly. Practically a resident roller with some movements in the western parts of its range.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.