Variable Sunbird
Cinnyris venustus
Medium-sized sunbird with strikingly different breeding male and female plumages. Breeding males are green on the head and back, with a purple band across the breast. There is much regional variation; the belly can be yellow-orange, yellow, or white, though it is yellow across most of the range. Some subspecies also show extensive purple onto the throat. Females and non-breeding males are plain olive-brown on the back and dull yellow below. Found in a broad range of habitats, from arid thornscrub to moist savanna, gardens, and forest edge. Vocalizations typical of a sunbird, and include a quick jumbled song. Similar to Collared Sunbird, but larger, with a longer and more curved bill.
Identification
The variable sunbird or yellow-bellied sunbird (Cinnyris venustus), formerly Nectarinia venusta, is a sunbird. The sunbirds are a group of small Old World passerine birds which feed largely on nectar, although they will also take insects, especially when feeding young. Flight is fast and direct on their short wings. Most species can take nectar by hovering like a hummingbird, but usually perch to feed most of the time. The variable sunbird is a fairly common resident breeder in equatorial Africa. Two eggs are laid in a suspended nest in a tree. This species is found in open woodland and cultivation. Variable sunbirds are small, only 10 cm long. They have medium-length thin down-curved bills and brush-tipped tubular tongues, both adaptations to their nectar feeding. The adult male has a glossy green head, throat and nape, and a maroon breast band. In most subspecies, the belly of the male is yellow, but in a few it is orange or white. The female has grey-brown upperparts and yellowish underparts, and an obvious pale supercilium. The eclipse male is like the female, but shows some green, especially on the throat. The call is a clear tew-tew-tew-tew-tew.
Taxonomy
Genus: Cinnyris; Family: Nectariniidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Cinnyris venustus
- Authority
- (Shaw, 1799)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Nectariniidae
- Genus
- Cinnyris
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Annam Limestone Babbler
Gypsophila annamensis
A large, chunky, scraggly-looking babbler found in limestone hills covered with forest. Gray and brown overall with heavy streaking on the head, back, and throat. Forages close to the ground, often in and around rocky cracks and crevices. Song is a loud, ringing, rather hoarse-sounding sequence of whistled notes including some repeated phrases, sometimes given as a duet by a pair. Also gives harsh “grrr” calls. Similar to Streaked Wren-Babbler, but larger and longer-tailed, with bolder striping on the throat and no white spots on the shoulder.

Buff-tailed Coronet
Boissonneaua flavescens
Medium-sized hummingbird, mostly dark green with obvious buffy underwing and mostly buffy tail. Fairly short, straight bill. Sexes similar. Found in cloud forest from Venezuela to Ecuador, mostly from 1,500–2,400 m. Usually forages in middle to upper levels of trees. Visits feeders, where it aggressively defends its territory against other hummingbirds.

Elegant Tern
Thalasseus elegans
Long-billed tern of the Pacific coast, from the U.S. to Chile. Pale gray above with shaggy black cap in breeding plumage; nonbreeding birds develop white forehead. Best field mark is the slender orange bill with a slight droop. Strictly coastal; commonly found on beaches and estuaries. Similar to Royal Tern but smaller and slimmer with a thinner bill. Harsh grating calls similar to other terns.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.