White-bellied Seedeater
Sporophila leucoptera
Small finchlike bird with a short but very strong bill. Males are gray above (black in Bolivia) and white or grayish below with a white patch on the wings. Note the yellow bill. Females are brown above with a paler belly and a dark bill. Found in grasslands with scattered bushes.
Identification
The white-bellied seedeater (Sporophila leucoptera) is a species of bird in the family Thraupidae. It is found mainly in Bolivia, Paraguay and eastern Brazil, with smaller numbers in Suriname, southeastern Peru and northern Argentina. Its natural habitats are subtropical or tropical moist shrubland, swamps, and heavily degraded former forest.
Taxonomy
Genus: Sporophila; Family: Thraupidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Sporophila leucoptera
- Authority
- (Vieillot, 1817)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Thraupidae
- Genus
- Sporophila
Range and habitat
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Checkered Woodpecker
Veniliornis mixtus
A small woodpecker with black-and-white spots throughout the body with a black mask framed by two white lines. Males have a red hindcrown, while females have a dark hindcrown. Mostly found in open savanna woodland.

Cinnamon-vented Piha
Lipaugus lanioides
A quite large thrushlike bird with a robust beak. Grayish and slightly scaling-looking on the head and back with browner wings and tail, and gray-brown underparts. Similar to Screaming Piha, but it is not uniformly gray. Found in the subcanopy of montane forests. Usually silent, but periodically makes a loud whistles “skeeo-skeeo skeeo-skeeo” with long intervals between bouts.

Sangihe Scops-Owl
Otus collari
A small, cryptically patterned brown owl confined to the island of Sangihe. Largely brown with scattered black streaks and patches and some indistinct pale markings on the wings. Occurs in forest, plantations, and patches of trees from the lowlands into the foothills. Unmistakable: the only small owl on the island, and the only one there with ear tufts. Gives a strident, high-pitched single “peuw” song note.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.