Rufous-bellied Swallow
Cecropis badia
Brightly-colored swallow found on the Malay Peninsula. Dark iridescent blue above with rusty-orange underparts, rump, and face. Similar to migratory tytleri subspecies of Barn Swallow but lacks its dark blue collar and white tail patches. Like many other swallows, flies over a range of different habitats, from fields to forests; usually in hilly areas.
Identification
The rufous-bellied swallow (Cecropis badia) is a species of swallow that breeds on the Malay Peninsula. It has faintly streaked deep rufous underparts, and an unstreaked rump. It is usually raised to species status from its closest relative, the striated swallow.
Taxonomy
Genus: Cecropis; Family: Hirundinidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Cecropis badia
- Authority
- Cassin, 1853
- Order
- Passeriformes
- Family
- Hirundinidae
- Genus
- Cecropis
Photos
Bird Calls
Other Birds

African Pitta
Pitta angolensis
An unusual and beautiful bird that is rarely seen, even by those expressly looking for it. Note the buffy underparts, green back, red undertail, and bold facial pattern. Found on the floor of forest and dense thicket. Very shy, remaining motionless for long periods. At least some populations are migratory within Africa. The call is an explosive, liquid “phwit.” Can only be confused with Green-breasted Pitta, but separated by the lack of a dark-green breast.

Hawaii Amakihi
Chlorodrepanis virens
A small, common Hawaiian honeycreeper of forests on Hawaii, Maui, Molokai, and rarely Lanai. Males are bright yellow and females are yellowish green. The bill is thicker and more curved than that of Warbling White-eye. Abundant in high elevation native forest; also occurs at lower elevations even in non-native forest. Moves quickly among leaves and small branches in the understory and forest canopy in search of nectar, insects, and fruit. Song is a trill that does not change in pitch or speed. Call is a nasal “chee.”

Mindanao Island-Thrush
Turdus nigrorum
A dark thrush with a slightly paler head, and orange bill, eyering, legs, and feet. Found at high elevations in Mindanao and Negros in the Philippines, where it is more common than many of the former Island Thrush complex. Forages at all levels of forest, including on the forest floor. Calls include harsh chupping calls, often given in bursts.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.