Red-capped Cardinal
Paroaria gularis
Small, boldly colored tanager found in vegetation around lakes and rivers. Bright red head and black-and-white plumage are instantly recognizable. Quite social and often found in pairs or groups as they forage low in waterside vegetation. Frequently perches on branches sticking out of the water.
Identification
The adult red-capped cardinal is 16.5 cm (6.5 in) long and weighs about 22 g (0.78 oz). The nominate subspecies has a crimson head, blackish lores and ocular region, and shiny black upperparts, apart from a white partial collar extending up the neck sides from the white underparts. The throat is black, extending to a point on the upper chest. The upper mandible is black, while the lower is pale flesh-coloured. The legs are dark grey (almost black) and the iris is brownish-orange. In pattern the juvenile resemble the adults, but the upperparts are dusky-brown, the head is deep brownish-buff (darker on the cap), the bill is entirely black and the iris is pale, dull creamy-yellow.<p>The song is a variable, often repeated series of suweet-chu notes, and the call is a sharp chep.
Taxonomy
In 1760 the French zoologist Mathurin Jacques Brisson included a description of the red-capped cardinal in the supplement to his Ornithologie based on a specimen collected in "America". He used the French name Le cardinal d'Amérique and the Latin name Cardinalis americanis. Although Brisson coined Latin names, these do not conform to the binomial system and are not recognised by the International Commission on Zoological Nomenclature. When in 1766 the Swedish naturalist Carl Linnaeus updated his Systema Naturae for the twelfth edition he added 240 species that had been previously described by Brisson in his Ornithologie. One of these was the red-capped cardinal. Linnaeus included a terse description, coined the binomial name Tanagra gularis and cited Brisson's work. The specific name gularis is Latin for "of the throat". The type locality has been restricted to French Guiana. This species is now placed in the genus Paroaria that was introduced by the French ornithologist Charles Lucien Bonaparte in 1832.<p>The genus Paroaria is classified in the family Thraupidae, unlike the cardinals proper which are in the Cardinalidae.<p>The masked cardinal was formerly considered conspecific with the red-capped cardinal. The masked cardinal markedly differs from the red-capped cardinal by the black ear-coverts and the red (not black) lower throat and upper chest. Additionally, its lower mandible is typically whitish, but this is not entirely consistent, as it occasionally is pale flesh-coloured. This distinctive taxon was determined a different species, as suggested by the lack of hybridization with P. g. gularis in the limited area of overlap in southern Venezuela.<p>There are two subspecies:
- Scientific name
- Paroaria gularis
- Authority
- (Linnaeus, 1766)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Thraupidae
- Genus
- Paroaria
Range and habitat
It occurs in lowlands of the Guianas, Venezuela, eastern Colombia, eastern Ecuador, eastern Peru, northern and eastern Bolivia and the Amazon basin in Brazil. In Brazil it is, except for populations in the relatively open lowlands of north-eastern Roraima and along the Branco River and lower Rio Negro, apparently largely absent from the regions north of the northern bank of the Amazon River, but these regions are generally very poorly known and its presence cannot be discounted, especially in the section between the lower Rio Negro and Rio Jari (the river on the border between Pará and Amapá).<p>This is a bird of swamps, mangrove, várzea and other semi-open areas near water. It is generally common, and even occurs in lightly wooded wet habitats in towns or cities (e.g. Manaus and Puerto Maldonado).
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.