Zenaida Dove

Zenaida aurita

Local and often rather wary dove of fairly open coastal habitats, such as beach dunes with desert scrub, overgrown fields, town edges. Resembles widespread Mourning Dove of North America, but slightly stockier, with a shorter and squared tail. Feeds on the ground, but most often seen in flight, which is fast and direct, usually rather low over the treetops. Best field mark is the white trailing edge to the inner part of the wing, usually quite distinct in flight.

Identification

The Zenaida dove is approximately 28–30 cm (11–12 in) in length. It looks very similar to the mourning dove, but is smaller in size, has a shorter, more rounded tail, and is a bit more darkly colored. It is also distinguished from the mourning dove by showing white on the trailing edge of its wings while in flight. The mourning dove does not have the white trailing edge.

Taxonomy

Genus: Zenaida; Family: Columbidae; Order: Columbiformes.

Scientific name
Zenaida aurita
Authority
(Temminck, 1809)
Order
Columbiformes
Family
Columbidae
Genus
Zenaida

Range and habitat

Migration
Resident species

Behavior

Migration pattern: Resident species.

Conservation

Population trend: stable.

Population trend
stable

Photos

Distribution

Bird Calls

Other Birds

White-eared Solitaire

White-eared Solitaire

Entomodestes leucotis

Beautiful, boldly patterned bird of montane forest. Reddish brown above, black below, with a black head, broad white mustache, and coral red bill. Perches upright in the mid-story and canopy of humid forest and forest edge. Listen for its distinctive song, an even-pitched, rusty wheeze “zzeee,” repeated every 10-20 seconds.

Common Cactus-Finch

Common Cactus-Finch

Geospiza scandens

This cactus-loving Galápagos finch has an especially distinctive bill, which is long, deep at the base, and often appears droopy. Bill is black on breeding male and dull orange on female and nonbreeding male. Male’s plumage is sooty-black; female is dark brown with paler underparts that are blotched with gray. Most prevalent in arid coastal areas, where it is often seen feeding on prickly pear flowers. Found on most islands, but absent from Española, Genovesa, Santiago, and Fernandina.

Tristan Albatross

Tristan Albatross

Diomedea dabbenena

Huge albatross of the South Atlantic Ocean; breeds on Gough and Inaccessible Islands. Ranges extensively at sea from Argentina to South Africa, occasionally further east, but identification from other Wandering-type albatrosses is very difficult and often presumed by range. Plumage highly variable, starting chocolate-brown with a white face and gradually becoming whiter over many years. Younger birds separated from Southern Royal Albatross by darker tail, brown markings on head and back, and lack of black “lips” on cutting edge of bill. Older birds more difficult to separate; focus on more coarsely marked upperwings, often with conspicuous white patch in center of wing, and lack of black “lips”. Often shows orange stain on cheek, never shown by Southern Royal. Identification from other Wandering-type Albatross, especially Snowy, extremely difficult. Tristan usually occurs further north, but significant overlap.

Start Your Bird Watching Journey

Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.