Kentish Plover
Anarhynchus alexandrinus
Small, pale plover with broken black collar, sandy upperparts, grayish legs, and rather fine black bill. Breeding plumage has black mask and black tabs at sides of breast (not a complete band). Nonbreeding plumages have black replaced by brown. Mainly coastal, on sandy beaches, dry mudflats, and at salt ponds, usually near water; also locally inland. Migrants will join with flocks of other shorebirds.
Identification
The Kentish plover is a small shorebird weighing around 40 g as an adult. Both male and female birds have black bills and dark legs, however adults have dimorphic plumage. During the breeding season, males have a black horizontal head bar, two incomplete dark breast-bands on each side of their breast, black ear coverts and a rufous nape and crown (although there is some variation between breeding populations), whereas the females are paler in these areas, without the dark markings. In the early breeding season, it is easy to distinguish between males and females since the ornaments are very pronounced, but as the breeding season progresses, the differences between the two sexes decrease. Moreover, males have longer tarsi and longer flank feathers than females. Longer flank feathers are thought to be an advantage for incubation and brood care, as the quality of feathers is associated with heat insulation.There are multiple significant predictors of plumage ornamentation in Kentish plovers. Firstly, the interaction between the advancement of the breeding season and rainfall seem to affect ornamentation. Male ornaments become more elaborated over the course of a breeding season in regions with high rainfall, whereas in regions with low rainfall, male ornaments become lighter. Secondly, the interaction between the breeding system and the sex can predict the degree of plumage ornamentation. In polygamous populations, the sexual ornaments are more pronounced, generating a stronger sexual dimorphism than in monogamous populations. The difference is especially witnessed in males, whereby the ornaments are darker and smaller in polygamous populations compared to monogamous populations, where males have lighter and larger ornaments. This is thought to be the result of a trade-off between the size and intensity of the ornaments.
Taxonomy
The Kentish plover was formally described in 1758 by the Swedish naturalist Carl Linnaeus in the tenth edition of his Systema Naturae under the binomial name Charadrius alexandrinus. Linnaeus based his account on the description of a bird from Egypt by the Swedish naturalist Fredrik Hasselqvist that had been published in 1757. In 1801 the ornithologist John Latham coined the binomial name Charadrius cantianus for the species (now a junior synonym) and introduced the English name "Kentish plover" as his specimens had been shot near the town of Sandwich in Kent. A molecular phylogenetic study published in 2022 found that Charadrius was paraphyletic. The genus was therefore split and a clade that included the Kentish plover was moved to the genus Anarhynchus that had previously only contained the wrybill.<p>The North American snowy plover was formerly treated as a subspecies of the Kentish plover. However, a study published in 2009 found that they were in fact distinct enough to be treated as separate species. In 2023 it was proposed that the subspecies seebohmi of southern India and Sri Lanka should be elevated to full species status. The English name of Hanuman plover was suggested based on the mythology of the monkey god Hanuman who built a bridge between India and Lanka in the epic Ramayana.<p>Three subspecies are recognised:
- Scientific name
- Anarhynchus alexandrinus
- Authority
- (Linnaeus, 1758)
- Order
- Charadriiformes
- Family
- Charadriidae
- Genus
- Anarhynchus
Range and habitat
Breeding range: PAL, AF, OR : widespread, coastal and inland s Palearctic to ne, s Asia. Non-breeding range: to Sahel of wc to ec Africa through e China, Indonesian Arch. and Philippines.
- Breeding range
- PAL, AF, OR : widespread, coastal and inland s Palearctic to ne, s Asia
- Non-breeding range
- to Sahel of wc to ec Africa through e China, Indonesian Arch. and Philippines
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Black-winged Lapwing
Vanellus melanopterus
Large, long-legged, upland shorebird with a brown back, a white belly, and a dark gray hood. Found in grassland and cultivation; only at high elevations over much of its range. Social; often found in flocks. Call is a high-pitched “chit-chit-chit” followed by a lower “chrrrey.” Very similar to Senegal Lapwing, but slightly larger and shorter-legged, with more white on the forehead, redder legs, and more black on the breast. Easily separated in flight, when Black-winged shows a white bar across the middle of the wing.

Rufous-winged Tanager
Tangara lavinia
Mostly green tanager, male deeper emerald with yellow back, mostly rufous head, and rufous wings. Female duller yellow-greenish but still with obvious rufous wings. Most similar to Bay-headed Tanager, but that species always has green wings. Usually seen in the canopy of forests and edges, often in pairs accompanying a mixed-species flock.

Budgerigar
Melopsittacus undulatus
Iconic small green and yellow parrot found extensively across inland Australia. Largely nomadic, according to food and water availability. Usually found in small flocks zipping around overhead, but can congregate in staggering numbers under the right conditions. All native birds in Australia are green and yellow with a beautiful scalloped pattern on the upperparts and fine barring on the head. Small introduced populations and escaped birds scattered across the globe can include various other color forms such as blue and white.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.