Masked Bunting
Emberiza personata
A small migratory songbird breeding in low to mid-elevation, moist mixed forest and wintering in woodland and scrub, preferring thick undergrowth, especially dwarf bamboo. Brown, streaked upperparts, grayish head and pale yellow underparts with fine, dark streaking. Male has deeper coloration, stronger streaks, black face and chin. Similar to Yellow Bunting but has more streaking on underparts. Very skulking but presence often betrayed in winter by a high-pitch “chip!”. Song is a short, slow melody ending in a trill, “chip chew chiriririii”.
Identification
The masked bunting (Emberiza personata) is a passerine bird in the bunting family Emberizidae. It is found in Sakhalin, the Kuril Islands, and Japan. The masked bunting was formerly considered as a subspecies of the black-faced bunting (Emberiza spodocephala) but is now treated as a separate species based on morphological and genetic differences. The species is monotypic: no subspecies are recognised.
Taxonomy
Genus: Emberiza; Family: Emberizidae; Order: Passeriformes.
- Scientific name
- Emberiza personata
- Authority
- Temminck, 1836
- Order
- Passeriformes
- Family
- Emberizidae
- Genus
- Emberiza
Range and habitat
Breeding range: PAL : temperate far ne Palearctic woodland edge: s Sakhalin and Kuril Is. (se Russia), Hokkaido and n, c Honshu (n, c Japan). Non-breeding range: temperate to subtropical e Asian woodland and disturbed areas: n Honshu to Izu and Ryukyu is. (c, s Japan).
- Breeding range
- PAL : temperate far ne Palearctic woodland edge: s Sakhalin and Kuril Is. (se Russia), Hokkaido and n, c Honshu (n, c Japan)
- Non-breeding range
- temperate to subtropical e Asian woodland and disturbed areas: n Honshu to Izu and Ryukyu is. (c, s Japan)
- Migration
- Complete migrants
Behavior
Migration pattern: Complete migrants.
Conservation
Population trend: stable.
- Population trend
- stable
Photos
Distribution
Bird Calls
Other Birds

Pale-footed Bush Warbler
Hemitesia pallidipes
A retiring warbler of densely vegetated forest edges, lightly wooded slopes, and clearings in foothill to montane regions; favors areas with thick ground vegetation. Dull and unremarkable to look at; plain brown above and paler brown below, with a white throat and eyebrow. More contrastingly marked than Brownish-flanked Bush Warbler; smaller and stouter than Manchurian and Japanese Bush Warblers. Song is what sets it apart: a sharp note followed by a quick bout of chattering and squeaking.

White-winged Tern
Chlidonias leucopterus
Buoyant “river tern” with dramatically different breeding and non-breeding plumages. Breeding adult is wildly conspicuous in flight, with contrasting black-and-white plumage; at rest note white shoulders contrasting with black body. Non-breeding and younger birds are white with gray patches and black “earmuffs.” In areas of overlap, juvenile told from Black Tern by dark back contrasting with lighter upperwings and white rump and by black marking above the shoulder. Non-breeding Whiskered Tern can be similar, but has a faded, patchy dark crown instead of earmuffs. Commonly found in flocks around rivers, lakes, and wetlands, where it picks food from surface instead of splash-diving; generally not as closely associated with saltwater as many typical terns.

Spice Imperial-Pigeon
Ducula myristicivora
A large, stocky pigeon that is found on islands off the shore of Halmahera and far western Papua. Gray head, emerald-green back and wings, blue tail and rusty vent. The eye is red and there is a large knob-like projection on the front top of the bill. Found in a variety of forested habitats, and some wander between islands, sometimes straying to the mainland. Voice a deep, gravelly, 2-note “grrr-waw”, with the second note higher than the first. Similar Spectacled Imperial-Pigeon may co-occur but is separated by its white spectacle around the eye and lack of a knob on the bill.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.