Mindoro Bulbul
Hypsipetes mindorensis
A medium-sized bird of lowland and montane forest and more open wooded areas on Mindoro and Semirara. Dark brown on the upperparts and chest with a pale belly, a fairly long stout black bill, and a grayish head with faint streaks. The only other bulbul in its range is Yellow-vented, which has a white face. Mindoro Bulbul is noisy and conspicuous. Voice includes harsh grating calls and a slurred whistled melody.
Identification
The Mindoro bulbul (Hypsipetes mindorensis) is a songbird species in the bulbul family, Pycnonotidae. It is endemic to Mindoro in the Philippines. Its natural habitats are tropical moist lowland forests and tropical moist montane forests. It was formerly considered a subspecies of Philippine bulbul but was recognized as a distinct species in 2010.
Taxonomy
The Mindoro bulbul was originally described in the genus Iole and has also been classified by some authorities as a separate species in the genus Ixos. Until 2010, it was considered to be a subspecies of the Philippine bulbul.
- Scientific name
- Hypsipetes mindorensis
- Authority
- (Steere, 1890)
- Order
- Passeriformes
- Family
- Pycnonotidae
- Genus
- Hypsipetes
Photos
Other Birds

Striated Bulbul
Alcurus striatus
A well-marked bulbul with a bushy crest. Olive-green above with a pale yellow throat and extensive white streaks on a dark breast and pale belly. A foothill and submontane specialist found in broadleaf forests, both evergreen and deciduous. Forages in the forest canopy, often in the company of other bulbuls. Somewhat similar to Mountain Bulbul, but has a bushier, more erect crest, darker upperparts, and obvious streaking on the underparts. Generally not very vocal; gives various chirps, warbles, and chips, often strung together into a loose “song” with short, distinct phrases.

Barred Owl
Strix varia
Large owl, mottled brown and white. Rounded head lacks ear tufts. Black eyes. Listen for its instantly recognizable “Who cooks for you? Who cooks for you all” call. Favors large, mature forests with deciduous and coniferous trees, often near water. Hunts small animals at night; however, is more active during the day than other owls.

Andaman Wood-Pigeon
Columba palumboides
A large pigeon with dark gray upperparts and pale gray head and underparts. Note the pale yellow bill, the reddish bare skin around the eye, and the silvery neck with blackish bars. Uncommon and inconspicuous in forests, where pairs and small groups feed close to the canopy. Similar to Green Imperial-Pigeon, but the Andaman Wood-Pigeon has a pale gray vent, reddish skin around the eye, and a different bill color.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.