Nubian Bustard
Neotis nuba
Fairly large and lanky bustard. The face is boldly marked, with black throat and eyebrow patches and a rufous crown. These markings are fainter on females. In flight, shows a large white patch on the wings that is more extensive than those of other bustards in its range. A generally scarce and likely nomadic species that is found in dry savanna and semi-desert habitats of the Sahel. Similar to White-bellied Bustard, but larger and lankier, with a different head and neck pattern.
Identification
In this species, males average around 5–7 kg (11–15 lb) and measure around 80 cm (31 in) in length and 180 cm (71 in) in wingspan. Females are much smaller at around 3 kg (6.6 lb) and 60 cm (24 in) in length and 150 cm (59 in) across the wings. It is smaller than the sympatric Arabian bustard, as well as more rufous with a different body shape. Compared to larger bustards the Nubian has a more rounded body, a relatively long, thin neck and a rounded head.
Taxonomy
Genus: Neotis; Family: Otididae; Order: Otidiformes.
- Scientific name
- Neotis nuba
- Authority
- (Cretzschmar, 1826)
- Order
- Otidiformes
- Family
- Otididae
- Genus
- Neotis
Range and habitat
- Migration
- Resident species
Behavior
Migration pattern: Resident species.
Conservation
Population trend: declining.
- Population trend
- declining
Photos
Distribution
Other Birds

Black-headed Weaver
Ploceus melanocephalus
Medium-sized weaver. Breeding males are striking with a black face and neck and a dark brown iris that contrasts with its yellow body. Female and nonbreeding male similar with a yellow breast and white belly. Usually found in marshy areas with tall grass. Builds a basket nest, woven together with grass and sticks that hangs from trees. Territorial males give a squeaking, wheezing song. Native to central, western, and northwestern Africa; introduced to the Iberian Peninsula.

Nava's Wren
Hylorchilus navai
Very local in humid evergreen forest of limestone (karst) lowlands and foothills in southernmost Veracruz and adjacent Chiapas; endemic. Stays on or near the ground, moving quickly over and among limestone boulders, popping in and out of caves and crevices. Like most wrens, heard more often than seen, but can be curious; sometimes appears at close range, bobbing and holding its tail cocked. Distinctive: rather chunky with a very long bill and a whitish bib.

Moustached Puffbird
Malacoptila mystacalis
This plump brown bird is found in the Andes in Venezuela and Colombia, from the lower foothills up to 2,100 m. Females are darker than males, with a less prominent white mustache. Not many similar species in range; beware White-whiskered Puffbird, which is typically found at lower elevations and shows yellowish (not gray) lower mandible and more streaking on belly. Typically inconspicuous in the lower to middle levels of wet forest, where singles or pairs often sit motionless on a horizontal limb.
Start Your Bird Watching Journey
Identify a bird outdoors and keep the field guide close for your next observation.